Jak se starat o své oči při práci na počítači?

Počítače už mají ve svém životě téměř všechny věkové kategorie. Od dětí až po seniory, doma nebo v práci, každý se s nimi setkává. Internet je plný pravidel, jak u počítače sedět, jak mít uspořádaný stůl a jak často si dělat pauzy. Víte však, jak se správně starat o své oči? Většinu uživatelů počítačů časem začnou trápit zarudnutí, únava očí či pocit písku pod víčky. Co však tyto pocity způsobuje? Proč nás začínají trápit tyto projevy právě před monitorem?

Jedním z faktorů je záření vycházející z obrazovky. I když vývoj techniky už pokročil, ještě pořád z obrazovek vychází druhy záření, které umí oči pěkně potrápit. Pokud ještě připočteme špatné osvětlení pracoviště a navrch klimatizaci, podráždění oka je na světě.

Dalším faktorem je snížená frekvence mrkání. Při práci s monitorem mrkáme až pětkrát méně, než za běžného stavu. Často kvůli pracovnímu vytížení zapomínáme na přestávky. Protáhnout si nohy, projít sea ulevit unaveným očím. Dlouhodobé koukání do monitoru škodí i okohybným svalům, které při hledění jedním směrem ochabují a mění se tak možnosti zrakové ostrosti, oko si zvykne ostřit pouze na blízko.

Během přestávek můžete zařadit do své rutiny osvědčené pravidlo 20–20–20. Každých 20 minut se na 20 vteřin zahleďte na předmět vzdálený 20 stop (6 metrů). Při pohledu do dálky se svaly uvolní a předcházíte tak výše zmíněnému ochabování. 

Snížená frekvence mrkání způsobuje zmiňované vysychání oka, nicméně důležitou roli zde hraje i to, že povrch suššího oka je velmi přitažlivý pro různé znečišťující látky ve vzduchu, které se na něj velmi snadno přilepí, což může vést ke zhoršenému očnímu komfortu nebo až k zánětu.

Další užitečná zásada je pravidlo o umístění monitoru. Rozhodně byste neměli sedět čelem k oknu, protože časté mžourání vede k větší únavě, stejně jako velký kontrast mezi obrazovkou a okolním pozadím. 

Obrazovku mějte umístěnou 50 centimetrů od sebe a její horní okraj by měl být kousek pod úrovní vašich očí.

Závěrem samozřejmě nesmí chybět obecná poučka, že určitě bychom neměli nikdy zapomenout na pitný režim, protože i oči těží z pravidelného příjmu tekutin. Přijímat tekutiny se dají i zevně! Lidé trávící delší dobu před monitory počítačů by měli mít po ruce zvlhčující kapky, které dokáží bezpečně a efektivně pomoci očím, které mohou trpět z nedostatku slzného filmu.