Ovlivňuje používání smartphonu zrak dítěte?

Nové technologie často vedou k přílišnému používání. U chytrých telefonů se k výčtu jejich funkcí v posledních letech přidalo tzv. Označení “chův”. Od kojenců výše umožňují rodiče dětem stále více používat chytré telefony – což často negativně ovlivňuje jejich zrak.

Zde je několik tipů, které vám pomohou vyhnout se očním problémům do budoucna. Nejprve si ujasněme, co je „funkční vize“. Nezaměňujte funkční vidění s ostrostí vašeho zrakového systému, schopností jasně vidět předměty. Funkční vidění je v podstatě vaše schopnost přesně vnímat vizuální prostor nebo „vidět předmět v prostoru“. Vnímání hloubky, sledování objektu, sledování řádku textu – to vše jsou příklady toho, jak člověk používá funkční vidění, a všechny zahrnují trojrozměrný svět.

Aby vaše oči fungovaly efektivně v tomto trojrozměrném světě, musí mít schopnost zaostřit na blízké i vzdálené objekty. Musí také spolupracovat jako tým a zaměřit se na jeden bod na objektu, aby váš mozek mohl efektivně spojit dva obrázky do 3D objektu.

Když se neustále díváte na obrazovku počítače, vaše oči jsou vystaveny vizuálnímu stresu. Neustálé vystavení zrakovému stresu bez přestávek může u osoby s funkčními zrakovými problémy vyvolat příznaky (tj. únava očí, bolesti hlavy, rozmazané vidění) nebo může u osoby s normálním funkčním viděním vyvinout problém.

Používání chytrých telefonů se v příštích letech pravděpodobně zvýší, nikoli sníží. Budou je používat děti a i dospělý. Co tedy můžeme udělat, abychom předešli funkčním problémům se zrakem?

Rovnováha je klíč

Existuje řada doporučení, které by rodiče měli dodržovat, aby zajistili, že používání smartphonu (a používání počítače obecně) neovlivní funkční zrak jejich dětí:

1. Použijte doporučenou vzdálenost. Pokud bude vaše čtyřleté dítě používat chytrý telefon, ujistěte se, že telefon nedrží příliš blízko. Vzdálenost by měla být umístěním sevřené pěsti pod bradu a poté držením chytrého telefonu za špičku lokte. Smartphone by se neměl přiblížit na tuto vzdálenost.

2. Vyvažte používání smartphonu a hraní s míčem. Vaše děti mohou používat chytrý telefon, ale musí vyvážit jeho používání s časem stráveným aktivitami, aby si procvičily nejen své tělo, ale i svůj funkční zrak. Zapojte se s dětmi do činností souvisejících s míčem

Každou hodinu času před obrazovkou by se děti měly zapojit do aktivit souvisejících s míčem, jako je ping-pong, tenis, baseball, frisbee, fotbal, fotbal – cokoliv, při čem se nějaký předmět pohybuje prostorem. Nemusí to být soutěžní sport. Ideální je hrát si na chytání. Chceme, aby využívali své funkční vidění k vnímání objektů pohybujících se v prostoru.

Je důležité, aby se dítě zapojilo do něčeho, v čem může být úspěšné 80+ procent času. Chcete, aby dělali něco, v čem mohou být úspěšní a co je baví, jinak to opustí.

Jedna poznámka: Pokud vaše dítě skutečně bojuje s chytáním, je to známkou toho, že dítě potřebuje funkční test zraku.

3. Čtení

A co děti, které si nehrají na chytrém telefonu, ale místo toho si chtějí neustále číst? Rodiče obecně nabádají děti, aby četly co nejvíce.

Je to skvělé pro mysl, ale ne nutně pro vizuální systém. Stejně jako u chytrých telefonů jsou vaše oči vystaveny vizuálnímu stresu. Dítě, které nedělá nic jiného než čte, může mít na silnici funkční problémy se zrakem, stejně jako uživatelé chytrých telefonů.

Co dělat dál?

Vysvětlete dětem, jak příliš mnoho času u obrazovky může ovlivnit jejich vizuální systém.

Nastavte si plán používání, pomocí kterého dosáhnou rovnováhy v používání smartphonu a funkčním vidění. Držte se plánu a podle toho upravte dobu strávenou na obrazovce. Náš návrh obvykle není více než 30 minut denně stráveného u obrazovky a měli by vyvážit jakoukoli dobu strávenou u obrazovky až 30 minut aktivitami s míčovými sporty. Příklad: 20 minut na iPhone = 20 minut chytání míče.

Očekává se, že používání smartphonů v následujících letech poroste. Sedmdesát osm procent lidí ve věku 12 až 17 let má mobilní telefon a 37 procent má chytrý telefon. Tato čísla porostou, stejně jako jejich využití. Říkáme, že pokud je nemůžete porazit, přidejte se k nim – ale přidejte se k nim zdravým způsobem.