Neprůchodnost slzných cest u novorozenců

Význam slz a funkce odvodných slzných cest

Slzy jsou pro správnou funkci našich očí nepostradatelné. Zvlhčují neustále jejich povrch, odstraňují z jejich povrchu bakterie, účastní se na ostrém vidění, ale také na metabolismu oka, především jeho citlivé optické části–rohovky.

Slzy jsou pravidelně produkovány slznou žlázou, ale nejen jejich tvorba, ale i jejich drenáž (odtok) jsou pro naše oči velmi důležité.

Tyto cesty zajišťují správný koloběh slz. Odvodné slzné cesty začínají malými, téměř neviditelnými slznými body a kanálky, které probíhají ve vnitřních okrajích očních víček. Kanálky pak ústí do slzného vaku pod vnitřním koutkem a ústí do slzovodu, který je umístěn hlouběji v nosní dutině. Zde slzy nosní dutinu opouštějí a proto, když pláčeme nebo více slzíme, musíme častěji smrkat.

V tomto křehkém anatomickém úseku odvodných slzných cest se vyskytují nejčastější problémy, především u kojenců a batolat.

Když slzy neodtékají tam kam mají aneb potíže u novorozenců

U některých novorozenců se stává, že odtokový slzný systém není ještě dobře vyvinut. Většinou však do cca 3 týdnů po narození dojde k samovolnému zprůchodnění slzných cest a slzy pak normálně odtékají do nosu. Pokud ke zprůchodnění nedojde, nebo jen částečně, může být přirozený odtok slz do nosní dutiny narušen.

Jaké jsou příznaky neprůchodnosti slzných cest?

Rodiče si všimnou brzy po narození, že jedno oko novorozence neustále slzí a později se v oku objeví jednostranná hlenovitá nebo dokonce hnisavá sekrece.

Příznaky někdy samovolně ustoupí, mohou se však vracet, znepříjemňovat dítěti život a rodiče bývají přirozeně zneklidnění.

Po lokální aplikaci antibiotik zánět v oku ustupuje, slzení však ne. Po nějakém čase se opět objeví problém a začíná koloběh opakované místní léčby antibiotiky, zklidnění zánětu a jeho opětovná recidiva.

Může se stát, později bude postiženo hnisavým zánětem i druhé oko. Záněty spojivek jsou i druhotné, což pramení v infekci, která se dostala do oka z důvodů snížené obranyschopnosti oka, která může být způsobená špatným odtokem slz.

Nejedná se o vzácné onemocnění a mnohdy může dojít k zánětu celého slzného vaku.

Výše uvedené příznaky jsou typické pro neprůchodnost slzných cest.

Co dělat a co nedělat u neprůchodnosti slzných cest?

U vrozené neprůchodnosti slzných cest jde v podstatě o mechanickou překážku, kdy jsou odtokové slzné cesty zúžené nebo i zcela uzavřené. Jsou i speciální testy, které tuto diagnozu potvrdí. Pokud slzení a záněty u novorozence přetrvávají déle než měsíc, měli by rodiče vzpomenout možnost toho onemocnění.

Opakovaná místní léčba zánětů spojivek s aplikací antibiotik přináší jen dočasný efekt a naopak při delším podávání dětskému oku nesvědčí. Nejlepším řešením je v tomto stadiu provést proplach nebo sondáž slzných cest.

Jak se průplach slzných cest provádí?

Oční lékař zavede v lokální anestezii dítěti do slzných cest jemnou kanylu nasazenou na injekční stříkačku a mírným tlakem je propláchne fyziologickým roztokem. Když ani tento manévr nepomůže, je nutno použít malou kovovou sondu a slzné cesty uvolnit sondáží. Průchodnost slzných cest oční lékař pozná podle vytékající proplachující tekutiny z nosu ošetřovaného dítěte. Moderní a rychlý způsob této malé intervence spočívá v tom, že speciální kanylou provedeme zároveň jak průplach, tak i sondáž.

Jaké jsou výsledky? 

Jsou vynikající a téměř 95 % dětí je po tomto způsobu léčby bez potíží. Slzy po zákroku odtékají tam, kam mají a záněty očí ustoupí. Pokud je zákrok v rukou zkušeného dětského oftalmologa rychlým a bezbolestným řešením, které dítě nijak nezatíží. Uklidnění dítěte i rodičů je pak odměnou za tento léčebný zákrok.

V jakém časovém horizontu se má průplach slzných cest provést?

Nejlépe do 4 měsíců věku, dokud je dítě malé. Později je zákrok také možný, ale u většího dítěte to může být obtížné a také efektivita zákroku po 6 měsíci věku klesá.

Je možná jiná léčba?

Ano, i konzervativní přístup v léčbě je možný. V počátcích lze provádět manuální masáže slzného vaku, kdy tlakem masírujeme oblast vnitřního koutku, čistíme dítěti nos a vytíráme přebytek slz nebo hlenu. Některé zdroje uvádí, že mohou rodiče počkat na samovolné otevření odtokových cest a jejich zprůchodnění. Zde je však potřeba si položit klíčovou otázku, zda rodičům i dítěti tento postup stojí za časovou i emoční námahu.

Pokud se opakovaně slzné cesty nepodaří zprůchodnit ani průplachem nebo sondáží, musíme provést operační zákrok v celkové anestezii. Ten zahrnuje intubaci slzných cest, kdy se do slzných cest zavádí speciální kanyly až do ústí slzovodu v nose.

Doporučený postup při podezření na neprůchodnost slzných cest

1. V prvních týdnech po porodu, pokud slzení a sekrece z očí přetrvávají, můžeme postupovat konzervativně a to až do jednoho nebo 1,5 měsíce věku (17 měsíců). Aplikujeme nosní kapky a čistíme dutinu nosní. Ze spojivkového vaku odstraňujeme sekret borovou vodou a můžeme provádět jemné masáže slzného vaku. Masáže u vnitřního koutku slouží především k exprimaci (vyloučení) nahromaděného sekretu v slzných cestách a brání jeho případné infekci.

2. U druhotných zánětů oka aplikujeme lokální antibiotika ve formě kapek. Podávání mastí nedoporučujeme pro zhoršení odtoku slz a všechna léčiva konzultujte s ošetřujícím pediatrem.

3. Do léčby je dobré aktivně zapojit i rodiče a vysvětlit jim problematiku anatomie a fyziologie u neprůchodnosti slzných cest.

4. Při opakovaných zánětech spojivek, které se vrací i po antibiotické léčbě a trvají více než jeden měsíc, je lépe nečekat a konsultovat problém s dětským oftalmologem.

primář MUDR. Milan Odehnal, MBA