Presbyopie (vetchozrakost)

Presbyopie, dříve známá jako vetchozrakost, je v podstatě věkem podmíněná změna zraku. Dochází k postupnému oslabovánífunkce oka zvané akomodace (zaostřování oční čočkou). K nástupu potíží dochází nejčastěji okolo 40. roku života.

První změny pacienti pozorují převážně při pohledu do blízka, nejčastěji při čtení drobného textu. Mívají pocit tzv. „krátkých rukou“. Stále více se snaží oddalovat čtený text pomocí paží. Často se u pacientů objevují při delším čtení nepříjemné pocity unavených očí, bolesti hlavy nebo zvýšené slzení.

V případě výše popsaných potíží a dosáhnutí určitého věku by si pacient neměl zbytečně zatěžovat svůj zrak a rozhodně doporučuji návštěvu optometristy či očního lékaře pro kontrolu vidění.

Řešení tohoto problému je mnohdy jednoduché a velmi efektivní, stačí vhodné brýle na čtení. Existují další, mnohem méně používaná a často méně elegantní řešení, například speciální oční operace.

Platí obecné pravidlo, že zhruba od 40 let přibývá každé 4 roky přibližně +0,5 dioptrie. To je způsobené věkem podmíněným ochabováním akomodace oka, která zcela vymizí přibližně v 60 až 65 letech. Tehdy se přidaná dioptrická hodnota na čtení zastaví na přibližně +2,5 až +3,5 dioptrii.

Předpis brýlí na blízko je brán u každého pacienta individuálně a měl by být řešen daným odborníkem k minimalizaci obtíží při špatném nastavení. Nedoporučuji kupovat brýle v nespecializovaném obchodě na základě vlastního pocitu.