Chraňte vaše oči i na dovolené

V letních měsících můžete vaše oči vystavit mnohým nebezpečím. Jak rizikům předejít, nebo pokud se přeci jen nějaké nepříjemnosti přihodí, jak nejlépe zareagovat? 

Chraňte oči před úrazy

Nebezpečí může číhat při letním sportování, kutilských pracích anebo zahradničení. Při těchto činnostech je nezbytné zrak chránit brýlemi. V letních měsících častý úraz oka vznikne během broušení. Nezapomínejte proto na ochranné brýle. Pokud už by se cizí tělísko do oka dostalo opatrně oko vykapejte sterizilovanými očními kapkami  případně vlažnou vodou a vyhledejte lékařskou pomoc. 

Klimatizace vysušuje vaše oči 

Kliatizace sice příjemné ochladí prostředí, zároveň však může docházet k nejrůznějším zdravotním obtížím od angíny až po suché a podrážděné oči. 

Důležité je místnost pravidelně větrat, nenechávejte klimatizaci (ani větrák) foukat přímo na sebe, nenastavujte klimatizaci na příliš nízké teploty (doporučuje se, aby rozdíl v místnosti oproti teplotě venku nepřesáhl 5°C), nezapomínejte na pravidelné čištění klimatizace. Vlhkost vzduchu by měla zůstávat mezi 40-50 %, oči se tolik nevysušují. Úlevu podrážděným očím poskytne kapání umělých slz. 

Sluneční brýle, ochrana před slunečním světlem a UV zářením

Obzvláště intenzivnější sluneční záření ve vyšší nadmořské výšce anebo u moře může způsobit až poškození oční rohovky s trvalými následky. Zároveň dlouhodobé dávky UV záření mohou zvyšovat riziko vzniku šedého zákalu nebo poškození sítnice. Na ochranu očí myslete i v našich zeměpisných šířkách a nezapomínejte, že sluneční paprsky se odráží od okolí zejména pak vodní hladiny. 

Alergie potrápí nejen vaše oči

Léto pro alergiky, kdy přináší svědění, pálení, otékání a slzení. Základem odstranění obtíží je zahájení samotné léčby u alergologa anebo imunologa. Důležité je oči nemnout, aby se neuvolnilo ještě více dráždivých látek. Pomoci mohou výplachy a obklady s odvary bylinek jako například světlík lékařský, heřmánek, jitrocel … Pokud potíže přetrvávají déle než 3 dny je vhodné navštívit lékaře. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *