Chraňte si svůj zrak jako oko v hlavě

Oko je pro člověka velice důležitý smysl.

Jaké jsou triky pro ochranu vašeho zraku? 

  1. Navštěvujte pravidelně očního lékaře

Jedná se o základní servis, který můžete svým očím poskytnout. I když si myslíte, že váš zrak je v pořádku, až po vyšetření odborníka si budete stoprocentně jisti. Může vám doporučit brýle a zároveň je schopen případně diagnostikovat další nemoci, které se v ranném stádiu dají jednoduše vyléčit. Pokud máte cukrovku, nebo jste starší 60 let, do kalendáře byste si měli přidat poznámku oční vyšetření alespoň jednou ročně. 

  1. Ovoce a zelenina očím svědčí

Ne jen všeobecně známá mrkev svědčí očím. To stejné platí i o ovoci a zelenině obecně. Zejména listová zelenina – zelí, kapusty a špenát, které obsahují lutein a zeaxantin, což jsou antioxidanty, které chrání před vznikem šedého zákalu. Dále pomáhá zraku hroznové víno. Očím pomáhá i konzumace ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny, které zlepšují imunitu očí a chrání je před řezáním, svěděním, podrážděním a dalšími nemocemi. 

  1. Ideální váha 

Nadváha zvyšuje riziko cukrovky, která může mít za následek až ztrátu zraku. Nikdy není pozdě na úpravu jídelníčku a zařazení zdravého pohybu. Pokud zhubnete, stav vašich očí, ať už vlivem cukrovky, vysokého krevního tlaku anebo obezity, se zlepší. Dokonce ze studie z roku 2017 v New Orleans vyplývá, že lidé, kteří jsou fyzicky aktivní mají o 73 % nižší riziko, že je postihne zelený zákal než peciválové. Další důvod, proč vyrazit na procházku do přírody.  

  1. Noste sluneční brýle

Pro někoho mnohem důležitější funkce módního doplňku, ale jejich hlavním úkolem je chránit naše oči před UV zářením. Proto při jejich koupi nedávejte přednost designu před jejich funkčnosti.

  1. I oči potřebují odpočinek

Při práci s počítačem, možná zapomínáte mrkat a trápí vás unavené oči. Řešením je pravidlo 20-20-20. Po každých 20 minutách, které strávíte před obrazovkou, obraťte svůj zrak na něco, co je cca 6 metrů od vás (20 stop) a zůstaňte tak po dobu 20 vteřin. Tím snížíte nápor, běžného pracovního dne na vaše oči. 

Vědci udávají, že pokud bude trend, kdy trávíme stále více a více času před monitory a displeji pokračovat, v roce 2050 bude polovina světa krátkozraká. 

Očím prospěje trávit více času venku a méně před zařízeními, které nás nutí ostřit na zářící obrazovku. Pokud nosíte brýle, naučte se nepodceňovat jejich důležitost a mějte je na nose. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *