Péče o oči

Vyšetření očí

Oči jsou jedním z nejdůležitějších smyslů, které máme. Jak se starat o svůj zrak, aby nám co nejdéle dokonale sloužil?

Na očích je patrné jak se cítíme a i to, zda jsme zdraví. Abychom je udrželi v co nejlepší kondici, musíme se jim věnovat.

Prevence

Zatímco frekvenci ostatních preventivních prohlídek, jako je praktický lékař, zubař či gynekolog určuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví, v případě oftalmologa toto neplatí. Podle očních lékařů je vhodné v rámci prevence k nim do ordinace docházet jednou za dva až tři roky. A to i v případě, že nejsou žádné problémy. Je důležité na prevenci nezapomínat zejména pokud by pacient měl přidružené nemoci typu cukrovka, vysoký tlak nebo se v rodině vyskytuje genetická zátěž, která způsobuje oční vadu jako například šedý nebo zelený zákal.

V případě, že pacient nosí kontaktní čočky či dioptrické brýle nebo řeší jiné zdravotní záležitosti, pak v tomto případě další návštěvy kontroly stanovuje lékař.

Preventivní prohlídka může zavčas odhalit závažné oční vady, předejít jim a nasadit vhodnou léčbu.

Jaký je průběh preventivní prohlídky očí?

Lékař zjistí, jak ostře pacient vidí na dálku i na blízko, změří nitrooční tlak, vyšetří přední segment oka a oční pozadí. Pokud někde zjistí nesrovnalost, může navázat dalšími vyšetřeními a doporučit vhodnou léčbu.

Péče

Dnešní doba si vyžádala své. Oči stále více namáháme sledováním monitoru. Trávíme hodiny u počítače, knihy máme uložené ve čtečce a v neposlední řadě prakticky pořád „zíráme“ na displej telefonu. Tato činnost u mnohým hraničí až se závislostí a to i v případě dětí. Není tak divu, že nás oči pálí, bolí a jsou unavené a stále častěji se vyskytuje syndrom suchého oka.

V dnešní době se monitoru nevyhneme, ale můžeme učinit opatření, abychom si způsobili co možná nejméně problémů:

  • Monitor správně nastavte, abyste od obrazovky byli cca 70 cm.
  • Zacvičte si oční gymnastiku. Vhodné je si po 20 minutách práce dát na 20 vteřin pauzu procvičit si oči.  Stačí se jen chvíli dívat do dálky.
  • Důležité je správné osvětlení. Pracovní místo by mělo být dokonale osvětlené. Nestačí jen malá lampička, ta by měla být doplňkem velkého světla.
  • Máte-li tendenci do obrazovky mhouřit oči, raději si zvětšete písmo.
  • Regulujte si jas obrazovky i displeje na telefonu. Neměla by být přesvětlená, ale ani příliš tlumená.
  • Máte-li pocit suchých očí, kápněte si do očí tzv. umělé slzy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *