Kyselina hyaluronová

Kyselina Hyaluronová – přírodní opora pro utrápené oči

Kyselina hyaluronová je polymer (sloučenina s vysokou molekulovou hmotností) nacházející se ve tkáních celého těla. S věkem její množství v buňkách klesá, což se projevuje stárnutím kůže, vráskami a poklesem její pružnosti a napětí. Díky svým specifickým vlastnostem se KH  a její sůl, hyaluronát sodný, často používá k prevenci a terapii v mnoha oborech medicíny – estetická, ortopedie, gynekologie i oftalmologie. 

Funkce v očích

Specifická struktura umožňuje kyselině navázat velké množství vody, patří mezi hydrofilní molekuly. Každá může navázat až 250 molekul vody! Jeden gram kyseliny hyaluronové tak může navázat až 6 litrů vody. Sloučenina má regenerační a zvlhčující účinky, proto je užitečný pomocník v očním lékařství. Používá se jako součást hydratačních kapek a během očních operací. Její úbytek se projevuje vysycháním očí a problémy se zrakem. Užíváním kapek obsahujících KH můžeme oku efektivně pomoci se zvlhčováním.

Jak působí kyselina hyaluronová v očích?

Povrch našich očí je chráněn slzným filmem. Ten odpovídá nejen za neustále zvlhčování bulvy, ale pojí se s ním i mnoho dalších funkcí. Kam patří výživa rohovky, ochrana oka
před infekcemi, pomáhá odplavovat cizí tělesa či prach a to nejdůležitější nakonec, pomáhá nám
v ostrém vidění. 

Slzný film se sestává ze tří vrstev. Vnější se nazývá lipidová vrstva a je tvořena tuky, mastnými kyselinami, estery a podobnými látkami lipidové povahy. Tato vrstva zabraňuje nadměrnému odpařování tekutin z oka a to je tak chráněno proti vysychání. 

Nejblíže rohovce se nachází hlenová vrstva vznikající v buňkách spojivek. Vytvořený mucin udržuje slzy v oku a to tak zůstává vlhké.

Pokud některá z vrstev není tělem produkována v dostatečné míře, či dojde k přerušení tvorby, může dojít z rozvinutí syndromu suchého oka a přidruženým infekcím či onemocněním.

Kyselina hyaluronová obsažená v očních kapkách má nejen funkci hydratační, ale díky viskozitě vytváří na povrchu oka dokonale přilnavý povlak.

Zdroj: centrumzraku.cz