Zarudlé oči

Co dělat, když jsou oči červené a pálí?

Pokud oči zčervenají, je to vždy varovný signál. Nejčastěji se s zčervenáním setkáme u zánětu spojivek (konjunktivitida). 

Spojivka je tenká průhledná blanka pokrývající zadní plochy horního a dolního víčka. Díky lymfatickým žlázkám má spojivka i imunitní funkci a její buňky dokáží vytvářet slizovou vrstvu slzného filmu povrchu oka.

Zánět spojivek může mít nejen virový, ale i bakteriální původ. Též bývá projevem alergických reakcí nebo se rozvine u pacientů se syndromem suchého oka.

Když vám do oka padne bakterie… 

Bakteriální zánět se vyskytuje nejčastěji bilaterálně (postihuje obě oči) a je charakterizován hnisavým výtokem lepícím víčka, což se zhoršuje během spánku. To vše je doprovázeno podrážděním očí, slzením či pocitem cizího tělesa. 

Při zahájení léčby příznaky odezní do 5–7 dnů. Závažnější záněty, projevující se silnějšími výtoky až zhoršením zraku, vyžadují použití kapek či antibiotických mastí. Oboje po řádné konzultaci s lékařem, oftalmologem či praktikem.

… když to bude virus …

Virové konjunktivitidy jsou považované za nejčastější formu infekčních zánětů očí. Viry jsou vysoce infekční a nemoc má rychlý nástup. Postiženého pálí oči, je přítomen vodnatý výtok a může nastat i pálení očí. Pokud je postižená pouze spojivka, mohou stačit zvlhčující kapky odstraňující nepohodlí. Je však nutné co nejdříve navštívit oftalmologa, který vyloučí případné postižení rohovky a zahájí antivirovou terapii.

Specifickou infekcí jsou adenovirové (napadají též dýchací ústrojí). Zpočátku jsou napadeny jen spojivky, které otékají, rudnou a občas se vyskytuje i drobné krvácení. Týden od propuknutí nemoci se objeví změny na rohovce, epiteliální defekty nebo zákaly. Návštěva oftalmologa je nezbytná, pokud pozorujete zarudnutí očí, otok víček a je třeba kontrolovat, zda nemocný nemá zduřelé příušní lymfatické uzliny. 

Toto onemocnění žádnou specifickou léčbu nemá, pouze symptomatickou. Uleví podávání obkladů na víčka a krátkodobě je možné podávat kortikoidy, ale jen po konzultaci s lékařem a nepřekračovat stanovený počet dní. Postižený by měl být pravidělně kontrolován oftalmologem, který může odhalit případné komplikace.

.. nebo prostá alergie.

Alergické konjunktivitidy jsou reakcí přecitlivělosti jedince v důsledku abnormality imunitního systému. Rizikových faktorů je hned několik, mezi nejzávažnější patří prostředí, stres, znečištění, genetická výbava jedince a také oslabená mikroflŕa častým užíváním antibiotik. Mezi nejčastější alergeny patří bezesporu pyly, roztoči a zvířecí srst.

Běžná alergická reakce zrak neohrožuje, ale u závažnějších prognóz (atopici) je třeba dbát zvýšené péče. Může se objevit spojivkové zarudnutí, svědění, tiky, otok víček a různé výtoky. Naštěstí je v dnešní době k dostání široká paleta antihistaminových kapek nebo stabilizátory žírných buněk.

Podráždění oka způsobené prachem, cigaretovým kouřem nebo jinými fyzickými faktory obvykle způsobuje jen mírné nepohodlí a zmizí po změně prostředí. Můžete použít hydratační kapky, neměly by však být podávány déle než několik dní.

Zdroj: centrumzraku.cz