Makulární degenerace

Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) je závažné onemocnění postihující převážně starší generace. V Evropě patří dokonce mezi nejčastější příčiny slepoty.
Onemocnění postihuje sítnici, což je tenká vrstva buněk lidského oka, která umožňuje oku zpracovávat světelné signály.  Na sítnici jsou pod mikroskopem znatelné útvary a jedním
z nich je i žlutá skvrna, místo nejostřejšího vidění. S rostoucím věkem buňky lidského oka ztrácí svou pružnost či funkce a oči mohou být postiženy mnohými onemocněními, například makulární degenerací. Ta se vyskytuje ve dvou formách.  

Méně častá vlhká forma (exsudativní) se vyznačuje otokem sítnice. Vinou prorůstajících a prosakujících cév tak dochází k jejímu nevratnému poškození. Pacient vidí zprohýbaný obraz, centrální zraková ostrost je narušena a dochází k jejím výpadkům. Periferní vidění zůstává beze změn. 

Častější suchá forma (atrofická) má pozvolnější průběh, během kterého dochází k úbytku buněk sítnice a fotoreceptorů (světločivné buňky). Pacient hůře rozeznává barvy, vidění se zamlžuje, za soumraku nastává špatná orientace a v zorném poli se mohou objevit šedavé skvrny. 

VPMD je jedním z nejčastějších onemocnění v civilizovaném světě, které může vážně ohrozit zrak. Očím pomůžete správnou životosprávou, při pobytu na slunci nezapomínat na  sluneční brýle s UV filtrem. Nekouřit a pokud jste diabetik, dbát správné medikace a navštěvovat svého lékaře.

Velkou roli hraje včasná diagnostika, které pomůžete pravidelnými návštěvami u očního lékaře. Toto onemocnění nebolí, ke kontrole se tak většina pacientů dostaví až při potížích
s viděním. Progrese vlhké formy se dá zpomalit laserovou operací či medikací, suchá forma zatím léčbu nemá. Pacient však může významně ovlivnit zdravotní stav úpravou jídelníčku.

Otestovat se můžete i doma pomocí Amslerovy mřížky. Zakryjte si nejdříve jen levé a pak jen pravé oko a zaměřte se na černý bod uprostřed mřížky. Pokud se některé čtverečky a linie zdají zdeformované, rozvlněné či se vám zdá, že jsou od sebe nestejně vzdáleny, doporučujeme kontaktovat lékaře a domluvit si vyšetření.  

Riziko vzniku VPMD roste s věkem, pokud postižený kouří, léčí se s diabetem, vysokým cholesterolem či trpí nadváhou. Významnou roli hraje v prevenci i úprava jídelníčku. Zařazením čerstvé zeleniny prospějete nejen své sítnici. Rovněž je doporučeno konzumovat potraviny obsahující lutein, zeaxantin a vitaminy C a E. 

Lutein je antioxidant přirozeně se vyskytující v lidském těle. Vetší koncentrace byly nalezeny právě ve žluté skvrně. Bohatým zdrojem je listová zelenina–kadeřávek, špenát, mangold nebo různé saláty.