Péče o oči v každém věku

O své oči se musíme starat v každém věku. Oko je citlivý orgán a během života se každý z nás setká s množstvím faktorů, které na něj mohou působit negativně. Vše se odvíjí od životního stylu, místa výkonu práce i místa bydliště. Vlastnosti zraku se samozřejmě s věkem mění, dítě a padesátiletý člověk nebudou mít stejnou ostrost zraku. 

Oči dětí a dospívajících

Pokud u dítěte zpozorujete možnou vadu zraku, je zásadní, aby byla co nejdříve napravena. Včasná detekce problému a jeho korekce jsou v tomto případě opravdu zásadní. 

U malých dětí je to nejčastěji hyperopie (dalekozrakost), která pokud není kompenzována, oči dítěte jsou namáhány, což vede k bolestem hlavy a strabismu (šilhavost).

Náctiletí stráví velké množství času před obrazovkou či počítačem, což se řadí mezi činnosti pro oko opravdu namáhavé. Mžourání do obrazovek, únava okohybných svalů a vysychání slzného filmu jsou tři hlavní následky toho, pokud trávíte delší čas před obrazovkou. Taktéž se mohou dioptrické vady v tomto období zhoršit, neboť dochází u dětí k intenzivnímu růstu. Vzniklé či existující vady je samozřejmě nutné korigovat a léčit případný strabismus, aby dítě nebylo nijak omezeno v plnohodnotném fungování ve škole a v životě. 

Věková skupina 20–30 let

V této kategorii najdeme lidi v produktivním věku. Dlouhé hodiny strávené před obrazovkami počítačů během pracovního procesu, navíc v klimatizovaných místnostech, vedou ke vzniku syndromu suchého oka. Jedná se o stav, kdy namáhané oko začíná rudnout, vysychá a postižený má pocit písku v očích. Tyto nepříjemné projevy se však dají efektivně minimalizovat pravidelnými přestávkami a užíváním hydratačních kapek s vhodným složením, které nebude oku škodit. Taktéž není od věci občas potrénovat tzv. oční gymnastiku.

Pokud problémy i přes správné návyky přetrvávají, je dobré zvážit návštěvu odborníka, oftalmologa. K tomu by měli dospělí docházet pravidelně každého půl roku. Doktor pomocí neinvazivních vyšetření dokáže dobře zmapovat vaše oči, jejich možnosti a ostrost zraku a navrhnout řešení.

Věková skupina 40–50 let

U této věkové skupiny už můžeme zpozorovat větší unavenost a častěji se objevuje nástup syndromu suchého oka. Lidé spadající do této kategorie by měli myslet na vybavení se tzv. umělými slzami. Jedná se o oční kapky, které jsou svým vhodným složením dobrou podpůrnou terapií pro slznou nedostatečnost očí. Po 40. roku věku narůstá počet lidí, kteří potřebují k plnohodnotnému životu brýle, převážně korekci pro čtení. Taktéž se mohou objevit problémy s viděním po soumraku a za šera (tzv. šeroslepost), což může být problém, pokud je člověk aktivní řidič. Rozhodně neopomíjejte pravidelné návštěvy oftalmologa, který může případně odhalit i počínající zákaly oka. 

Kategorie 60 a výše

Tato věková skupina je nejnáchylnější k vysychání slzného filmu a může se objevit i citlivost na jasné světlo. Pro lidi v této kategorii by mělo být používání hydratačních kapek už zvykem. Pravidelná hydratace očí pomáhá zabránit podráždění očí či zarudnutí. Taktéž nezapomínat na návštěvy oftalmologa. V tomto věku roste riziko vzniku očních chorob či zákalů. Skvrny na vidění, zúžení zorného pole, tmavé skvrny či zkreslení obrazu jsou faktory, které vyžadují pozornost lékaře a včasné řešení. A taktéž je doporučené zařadit do svého jídelníčku potraviny obsahující lutein a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Lutein může tělo čerpat ze špenátu, brokolice nebo třeba mangoldu a omega-3 mastné kyseliny naleznete v rybách, různých semínkách a oříšcích.