Digitální únava očí

Slovo digitální máme většinou spojené s něčím na internetu, abstraktním. Digitální únava očí je však soubor příznaků, které jsou až velice reálné. Jedná se o poměrně mladé onemocnění, ale svým rozšířením to už dopracovalo k nemocem 21. století a získalo i důležité jméno syndrom počítačového vidění.

Kdo patří do rizikové skupiny?

Na rozdíl od většiny problémů se zrakem, které se objeví až ve vyšším věku, tohle postihuje mladé lidi do věku 35. Čím to? Rozmach digitálních přístrojů, jejich využívání během školní docházky prudce roste a nárůst pracovních pozic, kde po obrazovka nezbytností, odhalily, že čas strávený u obrazovky není jen tak.

Přičiny

Pokud zasednete k práci, sledování televize, sociálních sítí, videí, seriálů (vyberte si podle chuti), už po dvou hodinách se začnou oči hlásit o vaši pozornost nepříjemnými pocity. Písmena jsou rozmazaná a očí pálí, svědí a slzí.

Pro oči je přirozené vlhké prostředí zajištěné neustálým pokryvem slzného filmu, který oko chrání a vyživuje. Delší doba strávená před obrazovkou vede ke snížení frekvence mrkání sloužícímu právě k roztírání zmíněného filmu.

Za běžného provozu mrkáme cca 15krát za minutu. Při práci s počítačem, soustředěné četbě, či u mobilu, toto číslo klesne i pětkrát. Oko je z nedostatku mrkání vyschlé, podrážděné a často zčervená. Pokud nosíte kontaktní čočky, mějte se ještě více na pozoru. Vaše oči během nošení čoček vysychají rychleji a můžete příznaky pocítit častěji.

Únava očí může pramenit i ze strnulé pozice, do které pohledem na obrazovku nutíme samotnou čočku. Ta přirozeně funguje nejlépe při pohledu do dáli a až na pohled zblízka tzv. akomoduje. Pokud ji takovému procesu vystavujeme po delší časový úsek bez přestávek, pro oko to znamená značnou zátěž. To tedy nejen vysychá a člověk pak pociťuje jistý diskomfort, ale u citlivých jedinců může úsilí vyvíjené čočkou vyústit i v bolesti hlavy.

Jak vrátit očím svěžest? 

Určitě není od věci zajít na prohlídku k očnímu specialistovi, abyste vyloučili nekorigovanou oční vadu. Nejrychlejší úlevou je mít při sobě tzv. umělé slzy, které oddálí akutní problémy. Je však důležité se zaměřit i na dlouhodobá řešení.

Pokud pracujete na počítači opravdu hodně, není od věci zvážit pořízení brýlí blokujících modré světlo vyzařující z přístrojů a snižují tak digitální únavu vašich očí.

Překontrolujte nastavení jasu (tlumený či automatický), velikost písma a hlavně umístění obrazovky. Horní hrana monitoru by neměla být výše než je rovina vašeho přímého pohledu vpřed. Ideální je, aby při práci byly oči trochu sklopené, jejich povrch pak tolik nevysychá.

Navykněte si dát každých 20 minut očím 20 vteřin pauzu. Koukněte se třeba na vzdálený předmět – na strom, kolegu, stěnu. Nebo se rovnou třeba projděte pro něco k pití, a nebo ještě líp, jděte se na chvilku vyvětrat. To ocení nejen oči, ale celé vaše tělo.

A na závěr si to ještě zopakujeme:

  1. Mějte po ruce vždy oční kapky.
  2. Upravte si u monitoru jas, velikost písma a jeho polohu.
  3. Pauzujte. Pravidelně každých 20 minut.
  4. Nezapomínejte na dioptrické brýle, či brýle blokující modré světlo
  5. Větrejte – sebe i místnost
  6. Dodržujte pitný režim

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *