Z těchto potravin nebudete chtít spustit oči

Vědci a lékaři nás zásobují velkým množstvím informací o lidském těle. Proti těmto faktům však stojí i různé mýty, které se často tradují z generace na generaci. Nejinak je tomu i u očí. Kdo z nás někdy neslyšel o tom, že mrkev zlepší zrak, že šilhání nám zůstane a nebo že barvoslepí lidé vidí jen černobíle.

V tomto článku se zaměříme na první uvedený mýtus a rozvedeme si, které potraviny budou vaše oči doslova hltat. Je důležité nezapomínat na to, že tělo nefunguje jako soubor jednotlivých součástek, ale jako komplexní organismus. Vyjmenované potraviny budou vhodné nejen pro zrak, ale i pro další orgány. Vyvážená strava zkrátka prospívá celému tělu

A když sníš hodně mrkvičky, uvidíš jako rys!

Mrkev je asi nejznámější potravinou spojovanou se zrakem. Její přítomnost v jídelníčku vám pomůže urdžovat si dobrý zrak, nikoliv jej zázračně vylepšit. Ale protože na každém šprochu pravdy trochu, i tady je pravdivý základ. Tím je obsažený beta-karoten. Ten se biochemickými procesy v těle konvertuje na vitamin A, který hraje roli v metabolismu oka, konkrétně hlavního světločivného orgánu, sítnice. Tělo si však vyrábí jen tolik vitaminu A, kolik potřebuje, takže spořádat kilo mrkve denně opravdu není potřeba. Nezapomínejte však občas nějakou tu oranžovou do jídla přidat. Batáty, rajčata a červená řepa poslouží více než dobře a pokud je připravíte na tuku, budou se živiny lépe vstřebávat.

Jelikož po oranžové přichází vždy zelená, na řadě jsou špenát, kapusta a další druhy listové zeleniny. Ty v sobě obsahují pigmenty lutein a zeaxantin.

Listovou zeleninou v jídelníčku dáte zdravým očím zelenou.

Tyto dvě sloučeniny hrají zásadní roli v ochraně oka před škodlivým UV zářením a jsou významnými činiteli v prevenci šedého zákalu a závažné makulární degenerace. A kdo není na zelenou, může si dopřát třeba vejce.

Mimo tělo známý jako lehký kov, v těle však velmi důležitý prvek. Hraje důležitou roli
v regeneraci tkání a jako posel vitaminu A. Řeč je o zinku.

Pro vegetariány i masožravce, zinek najdeš vždycky hladce.

Jeho deficit poznáme podle značně zhoršeného vidění v šeru. Dlouhodobý nedostatek může vést až k poškození sítnice, protože prvek se podílí na pigmentózní ochraně citlivých částí oka. Dopřát si jej můžete v ústřicích, hovězím mase, humrovi, ale třeba i v kešu, jogurtu a fazolích.

Cereálie, mandle, lískové oříšky a arašídy v sobě obsahují vitamin E, silný antioxidant. Hraje zásadní roli v prevenci šedého zákalu.

Rozlouskněte tajemství zdravých očí!

Červená paprika, citrusové plody, borůvky, kapusta a brokolice obsahují tělem velmi žádaný vitamin C.

Céčka! Sbírejte céčka! Na krk i pro tělo.

Jeho koncentrace v komoře oka je dokonce i vyšší, než v jiných tělesných tekutinách. Jeho funkcí je chránit čočku před rozvojem šedého zákalu a oční struktury před oxidativním stresem, vůči kterému jsou mnohem více náchylné než jiné orgány těla.

Ryby studených vod, kam patří losos, tuňák a sardinky, pomáhají snížit riziko vzniku a rozvoje nebezpečné makulární degenerace a diabetické retinopatie. Je tomu tak díky omega–3 mastným kyselinám.

Tyhle kyseliny jsou nejen omegou, ale i alfou správné výživy.

Ty jsou významnou složkou prevence rozvoje syndromu suchého oka, s jehož projevy se během života setká většina lidí. A pokud ryby nejíte, můžete omega–3 tělu dodat konzumací rostlinných olejů, chia, lněného a konopného semínka

Zařazením výše vybraných potravin do jídelníčku podpoříte zdraví svých očí opravdu velkou měrou, je však důležité dodržovat i další zásady správné oční péče. Patří sem pitný režim, preventivní návštěvy očního lékaře alespoň jednou ročně, udržování správné tělesné váhy a ochrana očí před UV zářením a kouřem. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *