Oční jóga uleví namáhaným očím a cviky zvládnete kdekoliv

Celodenní sezení před monitorem má vliv nejenom na naše tělo, ale i oči. Vysiluje je dlouhotrvající pohled stejným směrem a na stejnou vzdálenost, ale i omezená míra mrkání. Úleva jim může přinést krátké cvičení. 

Po několika hodinách práce na počítači může přijít únava, bolest hlavy, slzení, zarudnutí či pálení očí, což jsou nejčastější příznaky namáhaných očí. U nositelů kontaktních čoček se tyto příznaky projeví ještě dříve. 

Nezapomínejte na mrkání

Základem pro zdravé oči je pravidelné mrkání, které povrch oka zvlhčuje a předchází tak  jeho podráždění. Při sledování monitoru je přirozené, že člověk se soustředí na danou činnost a mrká asi pětrát méně než je běžné. Díky tomu se povrch oka nezvlhčuje , rohovka tak osychá. Je dobré každých 20 minut oči pořádne promrkat. Unaveným očím pomůže i oční jóga. 

Oční jóga působí jako přirozená masáž oka

Oku prospívají krouživé pohyby, pohledy různými směry, nahoru a dolů a do různých stran. 

Jednoduché cviky pro oční jógu. Vše opakujte desetkrát

  1. zamrkejte
  2. podívejte se nahoru a dolů
  3. podívejte se doprava a doleva
  4. podívejte se do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů 
  5. podívejte se do opačné úhlopříčky – tedy zleva nahoře doprava dolů
  6. zakružte očima doprava
  7. zakružte očima doleva
  8. zamrkejte

Oční jóga uleví namáhaným očím. Cviky zvládnete kdekoliv.Cviky provádějte ideálně v pohodlném sedu. Během cvičení se nadechujte i vydechujte nosem. Jednotlivé cviky můžete provádět i se zavřenýma očima a vždy jen tak, aby vám to bylo příjemné, necvičte přes bolest a pokud máte oči při cvičení příliš unavené, vždy cvičení na chvíli přerušte, můžete také na chvíli oči zavřít.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *