Jak pečovat o oči v zimě

Jak mile přijde sníh a zimní chlad, často se uchýlíme k preventivním opatřením před nebezpečním nachlazení anebo chřipky. Nízké zimní teploty však představují určitá rizika také pro vaše oči. 

3 faktory, které v zimně mají na zrak vliv:

  1. Suchý vzduch

Se snižováním venkovní teploty během zimního období dochází k ochlazování vzduchu a ten pak  již není tak schopný udržet tolik vlhkosti jako je tomu u teplejšího vzduchu po zbytku roku.

Chladné zimní větry naše oči dehydratují. Suchý vzduch působí na povrch oka, které je z 99 % tvořeno vodou a ta pak ztácí vlhkost vlivem zvýšeného vypařování a může se i projevit pocitem suchých suchých, podrážděných a dehydratovaných očí. 

  1. Odrážející se UV paprsky 

Je všeobecně známým faktem, že nadměrné vystavování se přímému slunečnímu světliu s UV zářením zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže a může způsobit šedý zákal.

Z tohoto důvodu se doporučuje použivat krémy na opalování a jako ochranu očí sluneční brýle. V zimně se UV záření může odrážet od sněhu a vaše oči tak mohou být v ohrožení 

  1. Vzduch v uzavřených prostorech

Suchý vzduch nás v chladném období trápí nejen venku, ale jelikož v zimně topíme, tak vznikající teplý suchý vzduch je ještě více dehydratující a oči nepříjemně vysušuje.

Vzduch, který zůstává v uzavřených prostorách také obsahuje další dehydratujcící složky, jako například vegetaci a bakterie v daleko vyšším poměru než čerstvý venkovní vzduch. 

Jak si udržet zdravý zrak i v zimním období? 

  • Udržujte oči zvlhčené – Rozmístíte-li si doma pokojové rostliny nebo použijete zvlhčovače vzduchu, výrazně tak přispějete ke zvlhčení vzduchu. Suchým očím mohou také ulevit zvlhčovací oční kapky, jaké jsou pro vás nejvhodnější se poraďte se svým očním lékařem
  • Noste sluneční brýle i v zimě – Pořiďte si sluneční brýle s UV filtrem , které budou vaše oči ochránit i před UV filterem odraženého od sněhu
  • Zvažte častější nošení dioptrických brýlí než kontaktních čoček – brýle jednak poskytnou vašim očím lepší ochranu před chladným zimním počasím a dokonce mohou pomoci udržet teplo a vlhko v blízkosti očí  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *