Kontaktní čočky – výborný sluha, ale špatný pán

Kontaktní čočky jsou velice oblíbené díky řadě výhod, které poskytují, jejich používání však sebou nese i několik rizikových faktorů. Málokdo si totiž uvědomuje, co všechno může při nesprávném užívání kontatktních čoček hrozit. 

Kontaktní čočky jsou relativně snadnou a dostupnou alternativou, jak korigovat oční vadu, bez použití dioptrických brýlí. Jsou výbornou alternativou pro sportovce, ale také pro osoby, které brýle nosit nechtějí.

Kontaktní čočky slouží především ke korekci očních vad jako je dalekozrakost, krátkozrakost, astigmatismus a presbytopie. Při některých očních onemocnění mohou mít i ochrannou funkci anebo jen funkci kosmetickou, barevné čočky dovedou změnit i tvar duhovky. Kontaktní čočky se liší podlé délky, jak dlouho lze jeden pár čoček nosit. 

Nejoblíbenější variantou jsou čočky s měsíčním anebo dvoutýdenním režimem výměny. Ze zdravotního hlediska jsou ovšem nejvhodnější čočky jednodenní, které po použití hned vyhodíte a hrozí tak menší riziko zanesení infekce do oka. S výběrem vhodné kontaktní čočky vám pomůže optometrista v oční optice, jelikož je nutné posoudit řadu parametrů. 

Dnešní čočky jsou již vyráběny z velmi komfortních materiálů, přesto se však mohou vyskytnout komplikace, které si většinou nositel způsobí sám, nejčastěji nesprávnými návyky při nošení kontaktních čoček. 

Pozor je nutné si dát také na cizí telíska, které se mohou pod čočkou zachytit, například vlasy či zbytky kosmetiky, která může oko rovněž nepříjeně podráždit, ale i způsobit alergii. Závažné jsou i infekce, které mohou být způsobeny bakteriemi, plísněmi i viry, vyskytujícími všude kolem nás. 

Až 80 % nositelů kontaktních čoček nedodržuje pokyny správné údržby a nošení kontaktních čoček. Kontaktní čočky by se například neměly nosit pokud máte nějaké zdravotní potíže se zrakem, například zánět, oteklé nebo zarudlé oči. Dále by se neměly nosit v případě, kdy je organismus celkově oslabený, například v případě nemoci (horečka, nachlazení). 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *