Zrak jako rys díky mrkvi? Přečtete si 10 faktů a mýtů o očích.

Zrak je možné považovat za jeden z nejvýznamnějších smyslových orgánů. Až 80 % informací totiž získáváme prostřednictví našich očí. Nemáme o něm některé zkreslené představy, které se již předávají z generace na generaci? 

  1. Mrkev zlepšuje zrak – MÝTUS

Asi většina z nás si někdy dala mrkev s tím, že si tím zlepší zrak. S dioptrickými vadami oka, ale konzumace této zeleniny nijak nesouvisí. Je sice pravda, že mrkev je bohatá na betakaroten, z kterého v lidském těle vzniká vitamín A, který vyživuje oční sítnici. Avšak podobné množství vitamínu A obsahují i meruňky nebo ořechy.  I když se říká, na každém šprochu je pravdy trochu, tak zde od dioptrických brýlí náš zrak bohužel neochrání. 

  1. Koukání do zeleně uklidňuje oči – MÝTUS

Často se doporučuje mít kolem pracovního stolu postavené květiny, abychom očím ulevily od zářícího monitoru směrem k zeleni. Co je na tom všem pravdy? 

Práce na počítači oči namáhá a vysušuje. Zelená barva je sice uklidňující, ale daleko více očím uleví jednoduché rychlé cvičení (20-6-20). Na předmět vzdálený alespoň šest metrů se budete 20 vteřin bez přestávky upřeně dívat, toto opakujete vždy po 20 minutách práce. Očím uleví také brýle s povrchvou úpravou proti modrému světlu, označované jako Bluefiltry.

  1. Nošením brýlí oči oči zlenivý – MÝTUS

Pokud na chvíli brýle sundaváte, aby jste si je potrénovaly, nebo aby si odpočinuly? Chvilkovým sundáním brýlím očím neprospějete. Použiváním korekce oči neoslabují, právě naopak. Pokud brýle sundáte, oči se v důsledku chybějící korekce namáhají o to více Dioptrické vady zraku se mohou zhrošovat s přibývajícím věkem nebo jako důsledek prodělané nemoci, avšak nošením brýlí je nijak ovlivníte.

  1. S čočkami nesmíte usnout – MÝTUS, dobré pro oko to však není

Je pravda, že s některými kontaktními čočkami byste něměli chodit spát. Zatímco krátký šlofík, nemusí způsobit nic u několikahodinového spánku si zakládáte na pěkný malér, jako je podráždění, zarudnutí či pálení očí. Vždy však záleží na konrétním typu čočky. 

  1. Modré oči jsou náchylnější k onemocnění než tmavé – PRAVDA

Že na barvě očí nezáleží? Tak to není úplně pravda. U některých očních vad jako jsou například opakované záněty nebo jiné zdravotní problémy, tak ty mohou postihnout kohokoliv. Na druhou stranu je však pravda, že vážnější onemocnění zraku v důsledkiu vnějších vlivů častěji postihuje světlooké lidi. Ti mají v očí méně pigmentu a tak do oka proniká více potenciálně škodlivého světla.

  1. Sluneční brýle noste jen v létě – MÝTUS

I když si to často neuvědomujeme, sluneční paprsky nás dokáží potrápit i v zimě. Vliv na to má i pozice slunce na obloze, které je položeno níže a tak koncentrace UV záření je pro naše oko mnohem intenzivnější. Ovlivňuje to i sníh a námraza, ze kterých se světlo odráží. Podle vědců zvyšuje o 90 % čerstvě napadaný sníh hladinu UV záření v porovnání se zeleným trávníkem, který záření odráží jen v rámci 3 %. Proto nepodceňujte ochranu očí, až vyrazíte lyžovat.

  1. Cukrovka je zabiják zraku – PRAVDA

Je pravda, že neléčená cukrovka je častou příčinou slepoty. Pokud Vám lékař sdělí, že máte cukrovku, vyhledejte pomoc očního lékaře. A nepodceňujte pravidelné návštěvy očního lékaře. 

  1. Čtení v šeru kazí oči – PRAVDA

Je zajímavé, že dlouhodobé studie potvrzují, že vysokoškolsky vzdělaní lidé nosí brýle častěji. Jestli je to však tím, že si dlouho do noci v šeru opakují novou látku, nikdo neví. Je však pravda, že zvýšená námaha zaostrřovacích svalů v oku při čtení můžu způsobit zhoršení dioptrií. Je však pravda, že nedostatečně osvětlená pracovní plocha způsobuje únavu, podrážděnost a bolest očí. 

  1. Koukání do přímého slunce nám může trvale poškodit zrak – PRAVDA

Při východu i západu slunce je neskutečná paleta barev, která se v jednotlicých okamžicích mění. Při těchto pozorovnání je však zapotřebí dodržovat základní bezpečnostní pravidla, jelikož i sebekratší pohled do ostrého slunce způsobuje krátkodobé oslepnutí. Přidelším pohledu do přímého slunce si tak koldujeme nejen o zánět spojivek , zánět rohovky nebo spálení víčka, ale i o nenávratné poškození sítnice s trvalým oslabením zraku. Stejně tak i při zatmění slunce je důležité doržovat pro oči bezpečnostní opatření. 

  1. Špatné dioptrie emohou způsobit padání vlastů – PRAVDA

Skutečně vypadávání vlasů může být následkem nesprávné korekce zraku. Je to kvůli tomu, že se naše oči musí při zaostřování obrazu zbytečně namáhat, čímž dochází k dráždění značného množství nervových vláken, což vede až k vypadávání vlasů. Proto je důležité nosit nejen brýle nebo kontaktní čočky, ale i chodit na pravidelné vyšetření k očnímu lékaři, který případné změny zachytí včas. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *