Tipy jak pečovat každý den o oči – 1. část

Jak všichni víme, oči jsou důležitým organem našeho těla. V první části článku vám přinášíme pár tipů jak o oči pečovat każdy, den abyste vy i vaše děti měli zdravý zrak.

Čtení knih

Na jednu stranu čtení knih je důležité, ale pro oči současně poměrně unavující, přečtěte si pár tipů jak očím během čtení ulevit? 

Vzdálenost při čtení 

Nejpřirozenější vzdálenost pro čtení textu od očí se uvádí vzdálenost mezi kloubem a ukazováku a lokte. 

Pokud nosíte brýle, v pośledních letech se dopoučuje si je na čtení sundat a dát si text na doporučenou vzdálenost. Pokud bez brýlí nevidíte jasně, podržte si knihu na takovou vzdálenost, abyste ji dokazali snadno přečíst a każdym dnem se snažte knihu přiblízit k cílové doporučené vzdálenosti. 

Ještě nedávno většina očníh lékařů doporučovala nosit brýle neustále. V posledních letech se však stále více ozvývají hlasy těch, kteří po letech praxe přicházejí na to, že tímto způsoben se pouze kompenzuje neostrost vidění. Ale nepomáha oči uzdravit, pouze je udržuje v tzv. „komfortní zóně” a většinou se dioptrie naopak postupem času zvyšují. 

Podpěrka 

Možná si ještě vzpomenete na „retro” podpěrku učebnic a knih ze školy. V mnohých školách se v první třídě ještě dnes doporučují, ale postupně s vyšším ročníkem a později i v životě na ně zapomínáme. Je to škoda, protože podpěrka pomáhá udržet knihu ve správném úhlu.

Záložka „zvedni zrak”

Záložka je jednoduchá a přitom poměrně účinná pomůcka, která brání přílišné koncentraci během čtení, pomáhá aby byly oči uvolněné. Spolu s podpěrkou knihy se jedná o ideální pomůcku pro děti do první třídy, aby se staly přirozenou součástí čtění a učení. Mnohým dětem by pomohla od pozdějšího nošení brýlí proti krátkozrakosti. 

Záložku je možné si jednoduše vyrobit na pevnější papír, kam pod sebe napíšete: 

  • Zastav se
  • Zvedni oči
  • Podívej se do dálky
  • Zhluboka se nadechni
  • A teď mě založ o dvě strany dál

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *