Tipy jak pečovat každý den o oči – 2. Část

V předchozím článku jsme vám dali pár tipů jak ulevit očím při čtení knihy, dnes se podíváme jak chránit oči při práci s obrazovkou. 

Čtení z obrazovek

Práce u obrazovek zabírá v poslední době u mnoha z nás většinu pracovní doby. Pravidelná práce s počítačem namáhá náš zrak. Elektronika je všude kolem nás (elektronické knížky, mobilni telefony, televizní obrazovky atd.).

Zrakové pomůcky

Koukáním do monitorů pracuje oko trošku jinak. Je náročnější s ním pracovat na vzdálenost, která je při jiných činnostech jako je například čtění knihy pohodlné a to i bez brýlí. Při práci s monitory se proto doporučuje používání zrakových pomůcek (brýle a čočky).

Procvičování očí

Během práce s počítačem často mrkejte a zhluboka dýchejte, aby pohed nebyl strnulý. Oční jóga pohyb očí zleva doprava, nahoru a dolů a kroužení pomáhá také k uvolnění pohledu. 

Záložka „zvedni zrak”

Podobné pokyny jako u čtení knihy jsou vhodné i pro práci u monitoru. Upravit si záložku pro práci na počítači lze z „A teď mě založ o dvě strany dál” například na „A teď si nastav budík v telefonu za 10 minut”.

Přirozené světlo u monitoru

Pokud to jen trochu bude možné, u monitorů mějte přirozený zdroj slunečního světla. Monitor se snažte mít v blízkosti okna anebo být v blízkosti osvětlení s úplným barevným spektrem. Při pravidelných přestávkách vyjděte ven na přímé sluneční světlo nebo alespoň pohleďte přes okno.

Děrované brýle

Děrované brýle patří mezi jeden z vynálezů Leonarda da Vinci, které se dodnes používají. Tyto brýle umožní, aby na oko dopadaly pouze pararelní světelné paprsky, oko nemusí tak zaostřovat. Tyto speciální brýle není vhodné nosit celý den a hlavně nejsou vhodné při nočním řízení, jelikož černý filtr omezuje zorné pole. Jsou však dobrou pomůckou během dne, při větší námaze očí na krátkou vzdálenost (například celodenní práce u monitoru anebo i celodenní čtení knih). Nejedná se o pomůcku po zlepšení oční ostrosti, ale pomohou očím ulevit při nadměrné námaze.

Sluneční brýle

Věděli jste, že sluneční brýle byly původně vyvinuty v období první světové války pro letecké piloty, aby chránily jejich zrak před sluncem ve velké výšce? Ze zdravotnické pomůcky se časem stal módní doplněk. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *