Kruhy pod očima a zarudlé oči. Jsou důvodem k obavám?

Kruhy pod očima nebo zarudlé oči nemusí signalizovat něco závažného, vždy je však důležité každé neobvyklé změně ve tváři věnovat pozornost. 

Na vzniku kruhů pod očima nebo zarudlých očí má největší podíl genetika. V okolí očí je nejtenčí kůže na celém těle, přičemž s každým přibývajícím rokem se ještě ztenčuje kvůli ubývání podkožního tuku v obličeji. Díky tomu jsou více viditelné cévy, které ono zatmavnutí v obličeji způsobují. Kruhy pod očima mohou být také důsledkem hormonální změny, nedostatkem železa, UV zářením, nedostatečným pitným režimem, stresem, nedostatkem spánku, nadměrnou konzumací alkoholu, špatnou životosprávou, alergií.

Kruhy pod očima mohou být ale také varovným signálem některého z onemocnění jako například při onemocnění štítné žlázy, srdce, ledvin, jater anebo trávicícho systému. 

Mezi krátkodobé tipy, jak zmírnit kruhy pod očima, patří například studené obklady, čajové sáčky a černým anebo zeleným čajem, které obsahují kofein. Masáž očního okolí pomůže lepšímu proudění krve a tím se modravé zbarvení redukuje. Někdo přikládá i plátky z brambor anebo okurky. 

Mnohé z nás často trápí i červené oči. Zde příčin může být také hned několik – zánět, podráždění či syndrom suchého oka. Prasklá žilka, která se projevuje jako červená skvrna na bělmu, může být spojena s vyšší fyzickou aktivitou, prací v předklonu, kýcháním anebo kolísáním krevního tlaku. Ulevit očím můžete studeným obkladem. Pokud vás červené oči trápí opakovaně, je vhodné navštívit svého praktického lékaře.

S přibývajícím věkem se ženy, ale také muži setkávají s povislými víčky. Oči vypadají nejen unaveně a starší, ale převislá víčka mohou způsobovat i řadu dalších nepříjemností. Často zužují zorné pole, nebo na oči tlačí a způsobují tak únavu, slzení a pálení či další projevy, které mohou přerůst až v bolest hlavy. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *