Zrak dětí se zhoršuje. Odborníci radí je co nejčastěji odhánět z virtuálního světa na denní světlo

Dostaňte děti ven na denní světlo a jejich oči vám poděkují. 

Virtuální a digitální svět je součástí dětí od útlého věku. Obrazovky se stávají jejich kamarády, se kterými tráví hodně času. A mnoho odborníků z různých odborů se shodují, že toho času je přespříliš na vývoj dětského organismu. Optometristé a oční lékaři, kteří se u dětí již v předškolním věku setkávají s narůstajícím počtem případů krátkozrakosti. Důvod, proč v dnešní době děti vidí špatně na dálku je prostý – díky mobilům a tabletům používají zrak až moc „na blízko“.

Problémem není jen samotná četnost výskystu krátkozrakosti, avšak komplikace mohou ještě narůstat, jelikož krátkozrakost je diagnostikovaná v čím dál mladší věkové kategorii a horzí tak větší riziko progrese (vyšší doptrické hodnoty).

Krátkozrakost je vada, která je způsobená nepřiměřeně dlouhou vzdáleností sítnice od přední části oka. V současné době nmedicína neví, jak růst oka zpomalit. Obecně známá řešení jako je nošení brýlí nebo kontaktních čoček, nebo laserový chirurgický zákrok oko neléčí, ale dokáže významně omězit zrakové potíže. Avšak to nejlepší a nejednodušší co udělat pro zpomalení krátkozrakosti je trávit pravidelně co nejvíce času venku na čerstvém vzduchu a denním světle. 

Jak se říká stačí kombinace tří věcí – čerstvý vzduch, denní světlo a pohyb. Tři preventivní opatření , která nepodporují jen zdraví očí, ale celého organizmu. Rodiče tedy mají v rukou snadný recept, zajistit dětem co nejvíce pohybu na čerstvém vzduchu během dne, kdy na zrak pozitivně působí přirozenné denní světlo. 

Velmi důležité je krátkozrakost u dětí včas odhalit a řešit. Základní oční vyšetření provádí pediatr během preventivních prohlídek.

Digitální technologie budou zřejmě součástí našich životů již navždy. O to důležitější je naučit se běžné preventivní návyky péče o zrak, které nám pomáhají zvýšenou zátěž očí kompenzovat. Doporučuje se po 20 minutách práce na počítači nebo na mobilu alespoň na 20 vteřin koukat na vzdálený předmět.

Dostatečný pobyt venku a dodržování základních preventivních pravidel  péče o zrak je důležité jak pro děti, tak pro dospělé. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *