Ječné zrno

Jaké jsou příznaky ječného zrna? 

Příznaky ječného zrna sebou přináší kromě bulky na víčku nebo v koutku oka také otok, bolest, horkost a začervenání. Objevit se může i svědění oka nebo pocit cizího tělesa v oku. Ječné zrno na víčku zvyšuje tlak na oko a může tak vyvolávat dojem zastřeného vidění. Zpravidla po několika dnech samo praskne, hnis se vyplaví a místo se zahojí. Ve výjimečných případech může dojít k rozšíření zánětu do slzných žláz, což se projevuje otokem a silnou bolestí. 

Proč vlastně ječné zrno vzniká? 

Ječné zrno se může objevit při nedostatečné hygieně, při používání nevhodné kosmetiky, oslabení obranychopnosti organismu anebo i v souvislosti s hormonálními změnami nebo jiným onemocněním, jako je například cukrovka nebo kožní zánět. 

Jak se ječné zrno vytvoří? 

Ječné zrno vzniká zanícením řasové cibulky a přilehlé žlázky ve víčku. Nejdříve je cítit svědění a napětí na okraji víčka nebo bolestivé mrkání. Na postiženém místě se poté objeví zduření a žluté zrno, které vzniklo nahromaděním hnisu postižené žlázy a řasové cibulky. 

Kdy už raději navštívit lékaře? 

Při silné bolesti se raději obraťte na lékaře. Zároveň jej raději vyhledejte v případě potíží trvajících déle než 7 až 10 dní a při opakujících se zánětech.

Jak ulevit oku, když máte ječné zrno?

Ječné zrno zpravidla nevyžaduje speciální léčbu, do několika dní samo zmizí a nepředstavuje pro náš zrak vážné nebezpečí. Speciální kapky nebo masti na ječné zrno nejsou, ideální léčbou jsou přípravky na podráděné oči s dezinfekční složkou. Nesnažte se zbavit ječného zrna mnutím oka, škrábáním nebo vymačkáváním, zánět se tím může ještě zhoršit. V případě pokročilého zánětu lékař může předepsat masti nebo oční kapky s antibiotiky.

Úlevě a rychlejšímu odstranění ječného zrna pomůže přikládání teplých obkladů (např. obvaz namočený do horkého heřmánkového vývaru, borové vody nebo odvaru ze světlíku lékařského. Dále pomáhá výživa bohatá na vitamíny B a klidový režim.

Jaké jsou preventivní a režimová opatření? 

Ječné zrno je infekčním onemocnením, proto je nutné během onemocnění dbát na zvýšenou hygienu. Ta je zároveň i základem prevence, jako například nedotýkat se očí neumytýma rukama (zejména u dětí), nesdílet předměty osobní hygieny, často měnit ručníky, důkladně se odlíčit od dekorativní kosmetiky, při manipulaci s kontaktními čočkami dbát zvýšené hygieny i pravidelně měnit kontaktní čočky. V případě ječného zrna je vhodné na pár dní nahradit kontaktní čočky brýlemi. Vyvarovat se pobytu v prašném a klimatizovaném prostředí. Zároveň při nadměrné  práci s počítačem je nutné si dělat pravidelné přestávky, časté mrkání a dostatečné osvětlení je důležité. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *