Vyšetření očního pozadí neboli „rozkapání očí“

Pravidelné kontroly u očního lékaře by měly patřit do základní péče, obzvláště pokud trpíte vysokým krevním tlakem anebo cukrovkou. Vyšetření očí se někdy neobejde bez takzvaného rozkapávání.

Jak se provádí a jaká omezení přináší? 

„Rozkapání“ očí je běžnou součástí důkladného vyšetření u oftalmologa. Po aplikaci speciálních kapek dojde k dočasnému rozšíření zornic, díky čemuž má lékař možnost lépe prohlédnout všechny důležité struktury oka. Zadní části oka se říká fundus a skládá se z několika částí: 

  • sítnice (retina)
  • terč zrakového nervu (papila)
  • cévy

Normální zornice mají tendenci se při jasném světle stáhnout do drobného otvoru, který neumožní vyšetření vnitřku oka včetně celého očního pozadí. Působení očních kapek by mělo pominout za 4-6 hodin od jejich podání. 

Vyšetření očního pozadí oftalmoskopem se někdy označuje jako fundoskopie nebo oftalmoskope. 

 Jak se připravit na vyšetření? 

Oční kapky, které roztáhnou zornici začnou působit po několika minutách od aplikace. Po rozkapání oka má pacient po dobu několika hodin často rozmazané vidění a zvýšenou citlivost na světlo. Doporučuje se chránit rozkapané oko před přímým slunečním světlem vhodnými slunečními brýlemi. 

Zornice se nebude přizpůsobovat intenzitě světla, což povede k neostrému až rozmazanému vidění spojenému se špatnou orientací v prostoru. Z tohoto důvodu by se němělo sedat za volant automobilu a po návštěvě lékaře si zařídit raději odvoz.

Po rozkapání byste také neměli 24 hodin pracovat se strojním zařízením a ideálně se vyvarovat jakékoliv činnosti, která namáhá oči. Nejlépe si vzít na zbytek dne volno. 

Pokud máte alergii na některé léky, předem informujte lékaře. Zároveň účinky očních kapek a dalších léků užívaných v očním lékařství mohou mít vliv na vyšetření, proto lékaře informujte o všech lécích, které berete včetně doplňků stravy, zdravotnických prostředků a volně prodejných léků. 

Pokud máte zelený zákal (glaukom) nebo pokud se toto onemocnění vyskystlo či vyskystuje ve vaší rodině, měli byste o tom také lékaře informovat. Při podezření na galukom se většinou rozkapání oka neprovádí, neboť látka, která způsobuje roztažení zornice může také zvýšit nitrooční tlak. 

Pokud vás čeká vyšetření očí, raději se dopředu informujte, zda jeho součástí bude i rozkapání očí. Po dobu 4 – 24 hodin můžete mít rozmazané vidění a být zvýšeně citliví na světlo. Po rozkapaní nebudete moc řídit auto ani jiná motorová vozidla. Také byste neměli po dobu 24 hodin obsluhovat strojní zařízení. 

Pokud jedete na vyšetření autem, nezapomeňte si zajisit odvoz zpět a nezapomeňte si také s sebou vzít sluneční brýle, které si po vyšetření nasadíte na zmírnění zvýšené citlivosti na denní světlo. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *