Péče o oči –⁠ pokračování

V minulém příspěvku jsme si uvedli důležitost preventivních vyšetření a jaký je průběh. Uvedli jsme si jakou základní péči očím poskytnout. Důležité je však starat se o celé tělo, jelikož vše je v lidském těle propojené.

Péče nejen o oči

Okolí očí vyžaduje také citlivý přístup.

Citlivé jsou partie kolem očí. Mají sklon k otokům, tvoří se v nich vrásky a rychle reagují na jakýkoliv diskomfort. Je vhodné používat krémy určené pro oční okolí. Jsou jemné a cíleně pomáhají redukovat vrásky i otoky očí.

V těchto místech je vhodnější krémy aplikovat pouhým vklepáním do pleti než roztírat běžným způsobem a řasenku zvolit kvalitní, aby nedráždila oči.

Nezapomínejte na dokonalé odlíčení. Jemně odličujte tyto partie, víčka nedrážděte drhnutím. Používejte výhradně odličovadla určená pro oční partie.

Úlevu unaveným a nateklým očím poskystnou vychlazené sáčky od čaje, nebo tvaroh vložený do gázy.

Spánek

Kvalitní spánek je základ dobrého zdraví. Ve spánku tělo regeneruje, oči odpočívají. Naopak nedostatek spánku se na nich projeví nejintenzivněji z celého těla. Otoky, kruhy a pytle pod očima, šedá pleť, dokonce může zčervenat i bělmo.   

Pro zajištění dobrého spánku je vhodné uléhat i vstávat ve stejnou dobu. Ložnici dobře vyvětrat a nenosit do ní monitory a displeje. Investice do kvalitní postele a matrace se na dobrém spánku také projeví. Místnost dostatečně zatemněte a odhlučněte. Zabránit příchodu světla zvenčí se dá žaluziemi, zatemňovacími závěsy nebo roletami.

Ochrana

V zimě, v létě, v každém ročním období bychom měli oči chránit před sluncem. Proto nezapomínejte na sluneční brýle i v dalších měsících a ne jen v těch letních. UV paprsky jsou aktivní po celý rok. Sluneční brýle vybírejte skutečně kvalitní.

Suché oko

S tímto pojmem se setkáváme stále častěji a nejen u dospělých, ale i u dětí. Můžou za to nové technologie, kdy celé dny namáháme oči sledováním displeje počítače, tabletu anebo mobilu. Při dlouhodobém upřeném pohledu méně mrkáme a oči se více vysušují. Dobře očím nedělá ani klimatizace nebo suchý vzduch.

V případě, že slzné kanálky neprodukují potřebné množství slz, povrch oka se nemůže dostatečně zvlhčit a my tak vnímáme nekomfort v podobě pocitu pálení, řezání, bolesti. Přidat se může i zarudnutí případně i zhoršené vidění.

Suché oko je dnes již civilizační onemocnění, které se nejčastěji projevuje ve vyšším věku. Po čtyřicátem roce se tvorba slz začíná snižovat. Vliv mohou mít i přidružené nemoci, hormony anebo užívání některých léků. Aby se předešlo vážnějším problémům, které mohou v extrémním případě vést až k poškození oka, neměly by se potíže suchého oka brát na lehkou váhu.

Oku pomohou oční kapky, neboli umělé slzy, které oči zvlhčí a jsou k nim velmi citlivé. Zpravidla se užívají čtyřikrát denně. Očím uleví i oční jóga. Důležité je si dělat během práce na počítači pauzy a snažit se každý den trávit nějakou dobu na čerstvém vzduchu.

Strava

Vhodně zvolená strava podpoří zrak, protože tělu dopřejte vitamíny a minerální látky. Dbejte na pestrý a vyvážený jídelníček a snažte se co nejvíce eliminovat instantní jídla, alkohol, průmyslově zpracované pokrmy a slané či sladké pochutiny.

Naopak očím prospěje Beta karoten, který se nachází v mrkvi, ale také v barevné zelenině a ovoci, hlavně v červených, žlutých a oranžových plodech (meruňka, rajče nebo paprika). Oči podporuje i rostlinné barvivo zeaxanthin, který je obsažený v obilovinách, vaječných žloutcích, zelenině a zelí. Bohatým zdrojem je i sladkovodní řasa spirulina.

V neposlední řadě je dobré do jídelníčku zařadit lutein, který chrání sítnici před slunečním zářením, snižuje i riziko degenerativních onemocnění (brokolice, listová zelenina a vaječný žloutek). Nezapomínejte do jídelníčku přidat ořechy, semínka, ryby, játra, vajíčka a mléčné výrobky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *