Zajímavosti o očích

Zjistěte fakta o tom, jak fungují vaše oči.

Kolik informací zpracovávají naše oči?

Oči zpracovávají informace neuvěřitelnou rychlostí více než 40 000 bitů za hodinu. Rozlišují v průměru asi 200 nezávislých barev. V průběhu průměrné délky života vytvoří oči přibližně 24 miliard samostatných snímků.

Jak často mrkáme?

Mrknutí oka trvá asi 3/10 sekundy. Zdravý člověk mrkne v průměru 1-2x každých 10 sekund. To znamená, že během dne zavřeme oči na 36 minut. To dává až 9 dní v roce.

Co víme díky našim očím?

Oči poskytují našemu mozku 80 % znalostí o světě. Využívají 2/3 všech nervových spojení přímo spojujících mozek a až 10 % všech mozkových buněk je zapojeno do procesu analýzy signálů přijímaných orgánem zraku.

Spí vaše oči?

Naše víčka odpočívají a zevní svaly, které pohybují oční bulvou, občas také potřebují chvilku odpočinku. Oko samotné je ale jediná část lidského těla, která nikdy nepotřebuje odpočinek, je vždy připravena k akci.

Jaká je síla oka?

Svaly odpovědné za pohyb oční bulvy mají největší „rezervu“ síly ze všech svalů v těle. Jsou přibližně stokrát silnější, než je potřeba.

Kolik řas máme?

V průměru má člověk asi 150 řas na spodních a horních víčkách.

Kdy se objevují vrásky kolem očí?

Vrásky kolem očí se obvykle objevují již ve 25 letech! Protože kůže kolem očí stárne mnohem rychleji než kůže na zbytku obličeje. To je způsobeno mnohem menším počtem mazových žláz.

Do jakého věku se vyvíjí vzhled duhovky?

Vzor duhovky se tvoří ve druhém roce života a je pro každého člověka jedinečný. Jeho jedinečnost je podobná jako u systému otisků prstů. Fotografie duhovky proto mohou být brzy použity v biometrii k efektivní identifikaci lidí.

Jsou naše oči stejné?

Duhovka levého oka se liší od duhovky pravého oka. Rozdíly v duhovkách jsou zřetelné i u jednovaječných dvojčat.

Jak vidí novorozené dítě?

Novorozenec dokáže zaostřit na předměty umístěné pouze do vzdálenosti 25 cm od očí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *