Oko za volantem

Každý řidič ví, jak důležitý je dobrý zrak při řízení auta. A to je i jeden z důvodů, proč je důležité správně korigovat vady zraku a zajistit, aby oči byly odpočinuté.

Řidič vidí dopravní značku na vzdálenost 25 metrů, pokud má zdravý nebo správně korigovaný zrak. Tato vzdálenost vám umožní přizpůsobit rychlost nebo styl jízdy stavu vozovky. Pokud má ale řidič např. vadu zraku -1 dioptrie, všimne si dopravní značky až ze vzdálenosti asi 10 metrů.

Řidiči se zrakovým postižením, kteří řídí bez brýlí nebo kontaktních čoček, si překážky mohou všimnout až příliš pozdě.

Mohou pak provádět náhlé pohyby, které jsou potenciálně nebezpečné pro ostatní účastníky silničního provozu. Proto je správná korekce zraku velice důležitá.

Když během jízdy zaznamenáte slzení nebo pálení, protože je vaše oko unavené, měli byste se na chvíli zastavit a dát svým očím pauzu. Okamžitou úlevu očím přinese pár cviků a případně oko zvlhčit speciálním přípravkem. Cvičení může zahrnovat střídavý pohled na vzdálené a blízké předměty, intenzivní mrkání a střídavé zakrývání jednoho levého a jednoho pravého oka nahřátou dlaní.

Pokud jsou vaše oční problémy způsobeny onemocněním, např. zánětem spojivek nebo syndromem suchého oka, nebo pokud je vaše rozmazané vidění způsobeno zhoršující se vadou zraku, měli byste co nejdříve kontaktovat očního lékaře.

Řidiči se často musí potýkat s oslněním očí, například světly protijedoucího auta nebo i rychlou změnou osvětlení (při výjezdu z tmavé garáže na slunce, z tunelu apod.). V takových situacích se zrak musí velmi rychle adaptovat na nové podmínky, přičemž s věkem se reakce zpomaluje. Pokud tedy stav slepoty trvá déle než několik sekund, stojí za zvážení pořízení speciálních brýlí pro řízení, jejichž čočky jsou kryty příslušnými filtry.

Každému řidiči, bez ohledu na to, zda má oči zdravé nebo zrakovou vadu, se však alespoň jednou ročně vyplatí navštívit očního lékaře, aby si ověřil stav očí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *