Jak počítač ovlivňuje naše oči?

Proč vás po dlouhé době práce u počítače pálí oči? Co je syndrom „kancelářského oka“? Odpovědi na tyto otázky se dočtete v tomto článku.

Proč vás po dlouhé době práce u počítače pálí oči?

Pokud trávíme hodně času v práci před obrazovkou monitoru, mohou nás oči pálit. Nejpravděpodobnější příčinou je tzv. syndrom suchého oka, způsobený méně častým mrkáním a zíráním na monitor. V takovém případě můžete zkusit použít preparát umělých slz, například s hyaluronátem sodným.

Neměli byste však zapomenout i na preventivní oftalmologické vyšetření (doporučuje se provést Schirmerův test pro kontrolu sekrece slz, biomikroskopické posouzení a vyšetření očního pozadí).

Co je syndrom „kancelářského oka“?

Syndrom kancelářského oka je nový pojem. Tento termín vznikl po pozorování stále častějších příznaků suchého oka u mladých, zdravých lidí, kteří tráví hodně času v kancelářských místnostech.

Tento syndrom je ovlivněn dráždivými faktory, jako jsou: klimatizace, ústřední topení, znečištění ovzduší (včetně cigaretového kouře), typ monitoru počítače, pracovní doba před monitorem a typ osvětlení.