Naše oči a zimní období

Image by senivpetro on Freepik

Zimní období se umí podepsat nejen na naší náladě, ale i na zdraví. V zimě dochází k velkým změnám a výkyvům počasí.

Nepříjemné jsou pro oči vítr, déšť či sníh a zrak značně namáhají. Očím nedělá dobře ani přechod z mrazu do příliš vytopené místnosti a naopak přechod z tepla do zimy. Právě kvůli těmto faktorům jsou oči více unavené a náchylné k nadměrnému slzení.

Během zimního období nás může potrápit i tzv. syndrom suchého oka, během topné sezóny trávíme více času v suchých prostorech. V tomto prostředí není oko schopné vytvářet optimální množství slz, poté dochází k zarudnutí a nepříjemnému páleni očí. V tomto nejrychleji uleví oční kapky. Na tuto prevenci by se měli zejména zaměřit nositelé kontaktních čoček.

Ani v zimě bychom neměli zapomínat, že slunce svítí ostře a a chránit oči kvalitními slunečními brýlemi s polarizačním filtrem.

A jaké jsou triky našich babiček?

Unavené oči

Základem jak na unavené oči je ničím nerušený spánek. Ale ne každý den se nám ho daří dopřát. Očím uleví heřmánkový čaj. Ponořte na několik minut dva sáčky s heřmánkovým čajem do horké vody. Poté je dejte na 30 minut zchladit do lednice. Vychlazené sáčky přiložte na zavřené oči. Nechte je působit tak dlouho, dokud sáčky nebudou mít pokojovou teplotu. Heřmánek má mírně protizánětlivý účinek a pomáhá i při únavě očí.

Podrážděné spojivky

Jedná se o velmi nepříjemný projev očí, který může způsobit průvan, studený vzduch, klimatizace i senná rýma. Naše oči svědí, pálí a jsou zarudlé. Úlevu očím přinese světlík lékařský, který zároveň působí protizánětlivě a oči zklidňuje.