Presbyopie – jak vyřešit dioptrie ve středním věku

Image by Freepik

Nejčastěji postihuje lidi nad 40 let, délka ruky jim již pomalu přestává stačit, bez brýlí již nevidí na telefon ani na palubní desku auta. Jedná se přirozený projev stárnutí oka, který se nazývá presbyopie (vetchozrakost).

Presbyopie (vetchozrakost) co to je a jak se projevuje?

S postupně přibývajícím věkem dochází ke změnám ve struktuře oční čočky, která ztrácí pružnost a schopnost přirozeného zaostřování. Tento jev se nazývá presbyopie, nejedná se o nemoc, je to přirozený projev stárnutí.

Nejčastěji se projevuje ztrátou schopnosti plynule zaostřovat na blízké předměty, obvykle po 40. roce života. Zpočátku stačí při čtení text oddálit a držet ho na vzdálenost délky paže (tzv. syndrom krátkých rukou). A narůstajícím věkem se potíže stupňují a přidávají se problémy s viděním na počítači nebo palubní desce auta.

Jaké jsou metody řešení presbyopie?

První možností je odstranění dioptrií laserovou metodou. Samotný zákrok pomocí laseru trvá jen několik desítek vteřin. Na sále pacient stráví přibližně 15 minut. Zákrok je bezbolestný, oči jsou znecitlivěny očními kapkami. Obě oči se laserují během jednoho zákroku.

Druhá metoda je refrakční výměna nitrooční čočky. Jedná se o bezbolestný a rychlý zákrok, který umí efektivně vyřešit nejen presbyopii. Lékař při tomto zákroku nahradí původní čočku za novou umělou čočku. Implantace probíhá na každém oku zvlášť, zpravidla s týdenním rozestupem. Zákrok na každém oku trvá přibližně 15 minut.