Rady a tipy jak na unavené oči

Image by cookie_studio on Freepik

Zrak je pro nás nejdůležitějším orgánem, zprostředkovává nám až 80 % všech informací z okolí. Přesto naše oči často nešetříme a dlouhé hodiny se díváme do obrazovky počítače, mobilů a televize. Očím můžeme ulevit oční jóga, medová oční maska nebo můžete osvěžit svůj jídelníček.

Oči unavené od počítače a dlouhého čtení

Zarudlé oči a pálivý pocit v nich jsou častým projevem únavy, která je u většiny lidí způsobena přetěžováním očí bez pravidelného odpočinku.

Oči můžeme během dne přetížit například celodenní prací na počítači, koukáním do mobilu po cestě z práce a odpočinkem u televize. Anebo naopak při pohodové sobotě, kterou strávíte četbou knihy. Oko unavuje dlouhodobé soustředění bez častějších přestávek.

Únavu očí navíc zhoršuje pobyt v nevětraných místnostech, kde je suchý vzduch, nedostatek spánku, špatné osvětlení při práci, cigaretový kouř a nedostatek tekutin.

Jak ulevit očím

Nejefektivnějším způsobem při dlouhodobé práci na počítači je zařazení pravidelných přestávek. Nejlepší variantou je pobyt na čerstvém vzduchu, nebo alespoň otevřít okno a čerstvý vzduch pustit do místnosti. Oči si odpočinou i pouhým pohledem do zelené krajiny případně na zelenou pokojovou rostlinu. „Pracovní pauza“ pro oči by měla být alespoň dvakrát za hodinu. Jak již bylo zmíněno očím prospívá pravidelné větrání místnosti, vlhkost vzduchu a pravidelně dodržovat příjem tekutin.

Zvlhčujte si oči

Úlevu očím přináší i zvlhčení očí pomocí umělých slz, které zvlhčí slzný film.

Nepoužívejte před spaním modré světlo

Všechna digitální zařízení vyřazují určitou formu modrého světla. Pokud jsou oči delší dobu vystaveny tomuto typu modrého světla, tělo poté vylučuje méně melatoninu (spánkového hormonu). To má za následek, že jsme delší dobu bdělejší a hůře se nám usíná. Jelikož nejvíce oči odpočívají během spánku, je dobré se před usnutím modrému světlu co nejvíce vyvarovat, případně nosit speciální brýle, které mají upravenou povrchovou úpravu proti modrému světlu, pokud si například rádi čtete před spaním na telefonu anebo tabletu.

Upravte jídelníček

Očím prospívá zelenina. Například brokolice, špenát zelí ale také i mrkev. Důležité je také pravidelně doplňovat tekutiny.

Jděte se projít

V zimě oči vysušuje suchý vzduch z topení, v létě naopak vzduch vysušuje klimatizace. Ideální je se projít ven na čerstvý vzduch, případně otevřít okna a vyvětrat.

Zvýšit vlhkost v zimě můžete umístěním mísy s vodou, případně používáním zvlhčovače vzduchu.