Fotofobie

Nepostihuje ve větší míře konkrétní věkovou kategorii. Vyskytuje se jak u dětí, tak i u dospělých osob. Pojďme se podívat na zajímavosti k tomuto jevu.

Fotofobie neboli citlivost na světlo, co to znamená?

Pokud vám jasné světlo způsobuje nepohodlí nebo dokonce bolest, můžete mít fotofobii. Fotofobie neboli citlivost na světlo znamená, že vaše oči přehnaně reagují na světlo.

Fotofobie není sama o sobě očním onemocněním, jedna se především o příznak onemocnění oka nebo nervového systému. Tyto problémy mohou být snadno řešitelné nebo vážnějšího charakteru. Pokud se domníváte, že trpíte fotofobií, doporučujeme domluvit si schůzku s očním lékařem, aby se vyloučili závažnější příčiny.

U koho se fotofobie nejčastěji vyskytuje?

Fotofobie může postihnout všechny věkové kategorie. Obvykle se objevuje na obou očích, ale v některých případech postihuje pouze jedno oko.

Jaká je léčba fotofobie?

Pokud máte podezření, že trpíte fotofobií, je dobré navštívit očního lékaře. Lékař zkontroluje zdravotní stav vašich očí, zda se v očích nevyskytuje zánět, suché oči nebo známky onemocnění nebo poškození oka. Případně pacienta pošle ke specialistovi na další testy, jako jsou krevní testy nebo skenování mozku.

Jak fotofobie vzniká?

Fotofobie může být příznakem mnoha různých stavů. Léčba bude záviset na příčině přecitlivělosti oka, proto je správná diagnóza důležitá. Existuje mnoho očních stavů, které mohou způsobit zvýšenou citlivost na světlo.

Fotofobie a bolesti hlavy a migrény

Migrény jsou středně silné až silné bolesti hlavy, které se obvykle objevují s dalšími příznaky, včetně nevolnosti, zvracení a citlivostí na světlo a zvuk. Jsou nejčastějšími příčinami fotofobie.

Jiné typy bolestí hlavy, jako jsou klasické bolesti hlavy nebo tenzní bolesti hlavy, mohou také způsobit fotosenzitivitu. Léčba v tomto případě obvykle zahrnuje klidový režim a vhodnou medikaci.

Někdy je fotofobie způsobena užíváním určitých léků (včetně antibiotik, látek užívaných k léčbě zadržování tekutin, antimalariků). Příznaky fotofobie by se pak měly zlepšit po vysazení léků, toto rozhodnutí ale určitě konzultujte se svým lékařem.

Co pomáhá na fotofobii?

Nejjednodušší způsobem jak pomoci je nosit sluneční brýle za jasného světla nebo se mu snažit vyhýbat.