Syndrom suchého oka

V případě, že oko neprodukuje dostatečné množství slz nebo jejich složení nedostatečně plní svoji funkci, mluvíme o tzv. syndromu suchého oka. Vzniknout může soustavným koukáním do monitoru, případně hormonálními změnami.

Co to vlastně syndrom suchého oka je?

Slzy jsou pro oko naprosto nepostradatelné, na povrchu oka vytvářejí tzv. slzný film, který zvlhčuje rohovku a spojivku a udržují tak oko čisté a chrání ho před alergeny. Přirozeně se v slzných žlázách tvoří slzy na základě reflexu při mrkání. V případě, že nedochází k jejich dostatečné tvorbě, jedná se o onemocnění slz a povrchu oka, které se odborně označuje jako syndrom suchého oka.

Jak se projevují suché oči?

V případě, že při práci pociťujete řezání či pálení v oku, mohlo by se jednat o některé z projevů syndromu suchého oka. Dále se může jednat o pocit cizího předmětu v oku, svědění, únava a zarudnutí očí. Dále se může jednat o problém se zaostřením, nebo naopak i silné slzení (např. při pobytu v klimatizované místnosti, při dlouhém čtení atd.). Častým příznakem může být i zhoršené vidění ve tmě, světloplachost a nadměrná tvorba krust (ospalků) v průběhu celého dne.

Jaké jsou příčiny syndromu suchého oka?

Příčiny vzniku suchého oka jsou nejčastěji tři hlavní, snížená produkce slz, jejich nesprávné složení případně jejich zvýšené odpařování. S pokročilejším věkem se i snižuje tvorba slz, zároveň na tvorbu může mít i vliv užívání některých léků (např. léky na alergii nebo rýmu). Dále nošení kontaktních čoček může zabránit slznému filmu jeho úplné rozprostření po povrchu oka, případně i pobyt v zakouřeném anebo klimatizovaném prostředí.

Slzy jsou tvořeny vodou, slizovou a lipidovou složkou, v případě, že je rovnováha mezi nimi narušena, může taktéž dojít ke vzniku syndromu suchého oka. Hormonální příčinou může být těhotenství, menopauza apod.. Další příčinou může být i zánět víček případně i kožní onemocnění. Zvýšené odpařování slz ovlivňují nejčastěji vnější vlivy jako např. větrné počasí, či suchý vzduch, ale i nedostatečné mrkání (např. při práci u počítače nebo sledování televize) případě nošení kontaktních čoček.

Jak probíhá vyšetření u lékaře?

V případě, že pociťujete některé ze jmenovaných obtíží ulevit očím mohou z lékárny koupené tzv. umělé slzy, které zvlhčují povrch očí. V případě, že byste je užívali po dobu několika týdnů a potíže by neustupovaly, vyhledejte specialistu. Neléčený syndrom suchého oka může vést až k poškození očí.

Oftalmolog vám provede tzv. Schirmerův test, při kterém vám pod oční víčko zavede speciální filtrační papír podle zvlhčení papíru se zhodnotí kvalita a reflexní tvorba slz. Případně se použije speciální mikroskop, který sleduje stabilitu slzného filmu.