Jsou zarudlé oči po probuzení vážným zdravotním problémem? – 2. část

V předchozím článku jsme si představili, jaké běžné příčiny mohou způsobit zarudnutí očí po probuzení. Nyní se podíváme na závažnější příčiny, které byste neměli nechat bez povšimnutí a raději vyhledat očního lékaře. Když jsou začervenalé, krví podlité oči ráno příznakem zdravotního stavu, obvykle existují další příznaky, na které si můžete dávat pozor.

Příznaky, které by měly vždy vyvolat lékařskou pomoc, zahrnují:

  • bolest v oku
  • intenzivní červená nebo růžová barva, která nezmizí déle než týden
  • rozmazané nebo dvojité vidění
  • změny vidění
  • citlivost na světlo
  • nevolnost a zvracení
  • oční výtok

Některé z těchto příznaků jsou spojeny s následujícími stavy:

Uveitida

Uvea je střední vrstva oka, která zásobuje sítnici krví. Lidé s uveitidou mají otok uvey. Existuje mnoho příčin tohoto stavu, který způsobuje červené oči, stejně jako bolest, rozmazanost, tmavé plovoucí skvrny ve vašem vidění a citlivost na světlo. Jedná se o vážnou hrozbou pro váš zrak a vyžaduje péči lékaře.

Spánková apnoe

Spánková apnoe způsobuje náhlé výkyvy krevního tlaku a hladiny kyslíku, což může ovlivnit krevní cévy v očích. Může dojít k zánětu a zarudnutí. V průběhu času může z tohoto stavu také dojít k poškození sítnice.

Pokud máte další příznaky spánkové apnoe, jako jsou bolesti hlavy, podrážděnost po probuzení nebo zapomnětlivost, navštivte svého lékaře.

Noční lagoftalmus

Tento stav způsobuje, že se vaše oční víčka během spánku úplně nezavřou. Může to být příznak vážných stavů, které vyžadují péči lékaře. Patří mezi ně Bellova obrna a autoimunitní onemocnění. Kromě červených očí ráno zahrnují příznaky nočního lagoftalmu bolest, podráždění, slzení očí a pocit písku v oku, který cítíte jako cizí těleso.

Subkonjunktivální krvácení

Tento stav je způsoben zlomenou nebo prosakující krevní cévou v oku. Může to být způsobeno řadou věcí, včetně poranění oka nebo intenzivního kašle. Pokud jste měli poranění oka, navštivte svého lékaře, abyste vyloučili vážné komplikace. Subkonjunktivální krvácení nebolí, ale může způsobit, že oko bude poškrábané nebo plné. Obvykle odezní samo, bez léčby.

Blefaritida (zánět očních víček)

Blefaritida může být způsobena širokou škálou dráždivých látek, bakterií, plísní a virů. Kromě červených a zanícených očí po probuzení může blefaritida způsobit svědění, citlivost na světlo a krusty na horních víčkách. Vzhledem k tomu, že tyto příznaky mohou signalizovat závažnou infekci, okamžitě navštivte svého lékaře, aby určil hlavní příčinu.

Konjunktivitida (zánět spojivek)

Konjunktivitida je zánět spojivek, který může být bakteriální, virový nebo alergický. Způsobuje zarudnutí, svědění, bolest a mokvání v jednom nebo obou očích. Může také způsobit krustu na řasách, takže je těžké ráno otevřít oči. Pokud máte podezření, že máte zánět spojivek, navštivte svého lékaře.

Glaukom (zelený zákal)

Akutní glaukom se může objevit po probuzení nebo během dne a je způsoben náhlým, rychlým zvýšením očního tlaku. Obvykle je doprovázena bolestí. Je to nebezpečná hrozba pro váš zrak, pokud si myslíte, že ji máte, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Revmatoidní artritida

Revmatoidní artritida (RA) je autoimunitní stav, který způsobuje zánět v tělesných tkáních, včetně tkání vnější vrstvy oka. Výsledkem jsou často zarudlé, suché oči. Pokud jsou začervenalé oči doprovázeny příznaky RA, jako je bolest kloubů, slabost, nezamýšlený úbytek hmotnosti nebo příznaky podobné chřipce, navštivte svého lékaře.

Jak o oči pečovat po probuzení?

V naléhavých případech bude léčba červených očí ráno prováděna pod dohledem lékaře.

V případech, které nebudou tak závažné u červených očí po ránu lze ke zklidnění postižené oblasti použít několik následujících domácích ošetření

  • odpočívejte se zavřenýma očima a přikládejte studené obklady
  • teplé obklady, pokud máte infekci
  • užívání antihistaminik na alergie a snížení alergických spouštěčů
  • pomocí lubrikačních očních kapek, jako jsou umělé slzy

Prevence červených očí po ránu

Abyste předešli červeným očím po probuzení, můžete zkusit:

  • omezit používání kontaktních čoček během dne a nespat s kontaktními čočkami v očích
  • zkrácení času stráveného na obrazovce v pozdních hodinách
  • vyhýbat se i pasivnímu kouření a dalším dráždivým vlivům prostředí
  • často perte lůžkoviny
  • snažit se co nejvíce udržet ložnici bez alergických spouštěčů, jako je prach, roztoči a srst domácích zvířat.