Jsou zarudlé oči po probuzení vážným zdravotním problémem? – 1. část

Vaše oči se mohou ráno zdát podlité krví kvůli alergii nebo suchým očím. Ale někdy mohou zarudlé oči naznačovat vážnější stav, jako je zranění nebo infekce.

Po ranním probuzení jste si možná v zrcadle všimli červených, krví podlitých očí. V některých případech mohou vaše oči vypadat jasně červené nebo narůžovělé. Mohou se také zdát, že jsou vyplněny klikatými červenými nebo růžovými linkami. Jsou to krevní cévy, které normálně nejsou viditelné. Mnoho stavů může způsobit rozšíření a otoky krevních cév v očích po probuzení. Některé z nich nejsou důvodem k panice, ale zarudlé nebo krví podlité oči ráno mohou být i známkou něčeho vážnějšího.

Příčiny červených očí po ránu

Bělima neboli bělmo vašich očí je vyplněno drobnými krevními cévami. Pokud se tyto krevní cévy rozšíří nebo otečou, oči zčervenají, zejména po probuzení. Zarudlé oči po probuzení lze často zmírnit změnou životních návyků. Je však důležité rozlišovat mezi ne tak závažnými příčinami krvavých očí a závažnějšími stavy, které mají červené oči jako symptom.

Příčiny, které nejsou tak závažné

Existuje mnoho důvodů pro zarudlé oči po probuzení, které nejsou považovány za vážné.

Syndrom počítačového vidění

Soustředěné dívání se do digitálních zařízení 2 nebo více hodin v řadě může způsobit zarudnutí očí. Přičemž, pokud oči namáháte digitálním zářením v noci, můžete se ráno probudit s červenýma očima.

Používání počítačů a digitálních zařízení výrazně namáhá oči, jelikož máte tendenci méně mrkat, při soustředěném pozorování. To snižuje množství vlhkosti v očích, což způsobuje zarudnutí.

Namáhání očí

Stejně jako syndrom počítačového vidění mohou další příčiny únavy očí vést k rannímu zarudnutí očí. Patří mezi ně dlouhé řízení v noci nebo pokus o čtení při slabém osvětlení.

Nedostatek spánku

Nedostatek spánku snižuje množství lubrikace a kyslíku v očích, což způsobuje dočasné zarudnutí.

Syndrom suchého oka

Během spánku mohou vaše oči snížit produkci mazacích slz. To může vést k suchosti a zarudnutí po probuzení. U lidí se syndromem suchého oka mohou být z tohoto důvodu zarudlé oči po ránu výraznější.

Nadměrné pití alkoholu

Větší míra alkoholu může způsobit, že se ráno probudíte s červenýma očima. Je to proto, že alkohol je diuretikum, které dehydratuje tělo, včetně očí.

Dráždivé látky pro životní prostředí

Znečištění vzduchu, jako je prach, cigaretový kouř, popel z ohně a výfukové plyny z auta, může dráždit oči a způsobit jejich zčervenání. Suchý vzduch, který postrádá vlhkost, může také dráždit oči.

Alergie

Pyl, roztoči, srst domácích zvířat a další alergeny mohou způsobit svědění, zarudnutí a slzení.

Pokračování ve druhé části