10 věcí, které o očích určitě nevíte

Dali jsme pro vás dohromady úžasná a zajímavá fakta o našich krásných zrakových orgánech. Nechte se překvapit, co všechno naše oči dokáží nebo neumí a co o nás prozradí.

  1. Oko má neuvěřitelné samoléčebné schopnosti

Drobná poranění, jako jsou škrábance na vnější vrstvě rohovky (rohovkový epitel), se obvykle zahojí do 48 hodin bez zanechání jizev. Taková poranění jsou stále bolestivá, protože citlivá nervová zakončení rohovky zasahují do nejvzdálenější vrstvy.

  1. Depresivní lidé hůře vnímají kontrasty

Výzkum ukázal, že lidé v depresi vidí svět doslova šedě. Na rozdíl od zdravých lidí mají horší vnímání kontrastu.

  1. Pásky přes oči pirátů sloužily vizuálnímu účelu

Pirátská páska přes oko sloužila různým účelům. Mnozí je nosili, protože jedno oko osleplo kvůli navigaci sextantem (přístroj pro měření úhlové vzdálenosti), která vyžadovala mířit na slunce. Páska přes oko mohla také kompenzovat rozdíly mezi světlem a tmou mezi slunečnou palubou a tmavým interiérem lodi pouhým přepínáním z jednoho oka na druhé.

  1. Jeden z dvanácti mužů je barvoslepý

Ve skutečnosti každý dvanáctý muž prezentuje barvy úplně jinak než většina populace. Nejčastější je tzv. červeno-zelená slabost. Příčinou této poruchy zraku, kdy postižení vnímají zelenou spíše jako šedou a červenou jako hnědou, je vrozená – a dědičná – genetická vada na prvním X chromozomu.

  1. Duhovka lidského oka je unikátnější než otisk prstu

Lidský otisk prstu má 40 jedinečných vlastností, a proto jsou otisky prstů již dlouho spolehlivým prostředkem biometrické identifikace jednotlivců. Tato metoda je stále častěji nahrazována tzv. skenováním duhovky, protože duhovka má kolem 250 unikátních vlastností, tedy má mnohem více faktorů pro dokonalou identifikaci než rozpoznání otisků prstů.

  1. Sloni mají prstenec duhovky jako lidé

Jak sloni stárnou, vytvoří se jim kolem oční duhovky bílý prstenec, stejně jako u lidí. Tento prsten se nazývá Arcus senilis a nemá žádný vliv na vidění – ani u lidí, ani u slonů.

  1. Některé barvy jsou pro lidské oko příliš složité

Lidé potřebují k rozlišení barev tři typy smyslových buněk. Tyto buňky se nazývají čípky a nacházejí se v sítnici oka. Existují však barvy, které jsou tak složité, že je lidské oko nedokáže vnímat.

  1. Rohovka žraločího oka je velmi podobná lidské rohovce

Je úžasné, že žraločí rohovka je tak podobná naší lidské rohovce, že se často používá v medicíně jako transplantát pro lidské oči při očních operacích.

  1. Zornička se rozšíří o 45 %, když vám připadá někdo atraktivní

Když potkáme někoho atraktivního, lidská zornička se rozšíří o 45 %. Nemůžeme se tedy skrývat, když se nám někdo líbí, reakce našich očí nás prozradí.

  1. Všichni modroocí lidé na světě jsou si navzájem příbuzní

Každý, kdo má modré oči, může ukázat na slavné příbuzné jako Brad Pitt nebo Cameron Diaz. Protože všichni lidé s modrýma očima na celém světě jsou navzájem příbuzní. Vztah sahá až k někomu, kdo vyvinul mutaci duhovky asi před 10 000 lety. To snižuje produkci melaninu v oku a vede tak ke slabší pigmentaci.