5 vhodných kroků k péči o stárnoucí oko

S přibývajícím věkem se zvyšuje riziko problémů se zrakem. Oční onemocnění častěji postihuje lidi nad 50 let.

Představíme vám 5 kroků, jak pečovat o oči a zpomalit jejich stárnutí.

1 – Vyhledejte péči, když máte příznaky

Ztráta zraku, dvojité vidění, rozmazané vidění, bolest nebo otok oka mohou být příznaky vážného očního problému. Neodkládejte návštěvu očního lékaře.

Okamžitě po nástupu příznaků kontaktujte svého očního lékaře – poradí vám, kdy a jak byste měli vyhledat péči.

2 – Pokračujte v pravidelné péči o oči

Stejně jako chodíte k lékaři na každoroční vyšetření, krevní testy, stejně důležité je i roční vyšetření očí. Mnoho očních onemocnění začíná a postupuje bez jakýchkoli příznaků. Mnoho pacientů s glaukomem, makulární degenerací a jinými vážnými očními chorobami nevykazuje žádné příznaky, a proto je ještě důležitější, aby byli pravidelně kontrolováni.

3 – Plně a úplně dodržujte pokyny lékaře

Získání péče je důležité, když se objeví nějaké problémy s očima, a je důležité pokračovat v léčbě. I když se po léčbě nebo po několika dnech užívání kapek nebo léků můžete cítit lépe, ujistěte se, že budete kapky nebo léky užívat po celou dobu trvání předpisu. Buďte také pečliví v docházce na jakékoli následné schůzky, které dávají vašim lékařům šanci se naprosto ujistit, že průběh léčby má zamýšlený účinek.

Přestání užívání léků nebo vynechání následných vyšetření nebo léčby není nikdy dobrý nápad a je pro pacienty s přibývajícím věkem ještě důležitější.

4 – Chraňte své oči ochrannými a slunečními brýlemi

Podle četných průzkumů je zrak nejcennějším z pěti smyslů. Chraňte svůj zrak a oči po celý život ochrannými a slunečními brýlemi. Ať už řešíte práci na zahradě s požíračem plevele nebo fukaru, používáte běžné čisticí chemikálie pro domácnost nebo grilujete, jednoduché ochranné brýle mohou výrazně pomoci chránit vaše oči a chránit váš zrak.

Kromě toho nošení slunečních brýlí, které nabízejí ochranu před UV zářením, a klobouků se širokou krempou, které stíní a chrání vaše oči, nabízí důležitou ochranu před řadou onemocnění, včetně rakoviny a šedého zákalu.

5 – Zaměřte se na celkovou pohodu

Oko je skutečně mikrokosmos vašeho těla. Zahájení pravidelného cvičení a správného stravování může mít obrovský rozdíl v tom, jak brzy a jak vážně se během života setkáte s očním onemocněním.

Když jste mladí, vaše buňky se dokážou regenerovat a vypořádat se s většinou všeho, co na své tělo hodíte, včetně špatné stravy a nedostatku pohybu. V průběhu času se váš metabolismus změní a vaše tělo stárne na buněčné úrovni a nemůže se replikovat ani zůstat zdravé prostřednictvím ničeho. To je důvod, proč vytvoření dobrých návyků, když jste mladí, se vyplatí a omezí vaše riziko nemocí, jak budete starší.

Odstranění rafinovaných cukrů a přebytečného tuku a přidání více listové zeleniny, bobulovin a dalších potravin s vysokým obsahem antioxidantů může nabídnout silnou obranu proti účinkům stárnutí na vaše tělo a oči. Přidání více ryb do vaší stravy a zařazení doplňků Omega 3 do vaší pravidelné rutiny je velmi důležité pro celkové zdraví a zdraví očí. Dostatek kvalitního spánku je také klíčovou součástí zdraví, které musí být nejvyšší prioritou.

Není pochyb o tom, že vaše vidění a oči se časem přirozeně změní, ale je důležité si uvědomovat a pečovat o své zdraví očí a časem se vyplatí, abyste si udrželi lepší zrak.